Gemlik ilçesi taşınıyor
ensonhaber.com

Dün yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile Bursa'nın 100 bin nüfuslu Gemlik ilçesinin kaderi de değişiyor. Gemlik'in büyük deprem riski nedeniyle orman vasfı taşıyan fakat sadece dikenliklerin olduğu alana taşınmasını sağlayacak düzenleme yürürlüğe girdi.

50 BİN KİŞİ RİSK ALTINDA

Zeytiniyle ünlü ilçenin zemini çamur olan bölgesinde 50 bin kişinin risk altında yaşadığı kaydedilirken, ilçenin 5,5 şiddetindeki depreme dayanamayacağı belirtiliyor.

Gemlik ilçesi taşınıyor

ZEMİNİ SAĞLAM, ÜSTÜ VASIFSIZ ALANDA TOPLU KONUT PROJESİ

İlçenin her tarafı zeytin ağacıyla sarılı olduğu için, Gemlik Belediyesi yaptığı çalışmayla, Manastır bölgesindeki yerleşimin 200 metre üstündeki, alt kısmı kayalık, üst kısmı dikenliklerle kaplı olan 300 hektarlık alanda alanda toplu konut çalışması projelendirildi.

Eski ve yeni Gemlik havadan böyle görüntülendi VİDEO

Gemlik ilçesi taşınıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın projeyi uygun bulması üzerine dosya, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a götürüldü. Cumhurbaşkanı Erdoğan da onay verince Kanun Hükmünde Kararname ile özel bir kanun çıkarıldı. Böylelikle süreç de başlamış oldu.

Gemlik ilçesi taşınıyor

SÜREÇ BÖYLE İŞLEYECEK

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığının teklifi üzerine sınırları Bakanlar Kurulunca belirlenen alanlar, Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılacak.

Ayrıca tapuda da Hazine adına resen tescil edilecek bu alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığının tasarrufuna geçecek.

Söz konusu alanlara ilişkin, 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun kadastrosu yapılmış olan yerlerin ikinci defa kadastroya tabi tutulamayacağına ilişkin hükmü de uygulanmayacak.

Orman Genel Müdürlüğünce bu alanların tespiti amacıyla yeterli sayıda orman kadastro komisyonu görevlendirilecek. Bu tespit sırasında ise ilan süresi bir hafta, itiraz süresi ise bir ay olacak. Uygulamaya ilişkin usul ve esaslar da Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Bu kapsamda orman sınırları dışına çıkarılan alan kadar Hazine taşınmazı da orman olarak tesis edilmek üzere Maliye Bakanlığınca Orman Genel Müdürlüğüne tahsis edilecek.

Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem tehlikesi altında bulunanlardan nakline ve yerleştirilmesine karar verilenlerin iskanına ilişkin iş ve işlemler ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülecek.