En sağlam Amazonlar lahdi Kütahya'da
AA

Çavdarhisar ilçesindeki Aizanoi Antik Kenti'nde 1990 yılında definecilerin kaçak kazısında bir bölümü ortaya çıkan ve Kütahya Müze Müdürülüğünce yapılan kurtarma kazısında da tamamen kurtarılan Amazonlar lahdi, 1858 yıllık tarihi ve sağlamlığıyla görenlerin ilgisini çekiyor.

1858 YILLIK GEÇMİŞE SAHİP

Amazon lahdinin M.S. 160 yıllarına ait olduğunu belirten Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün "1858 yıllık bir lahit. Dünyada 20 tane daha Amazon lahdi olduğu biliniyor. Ancak dünyadaki Amazon lahitlerinin en sağlamı Kütahya'da bulunuyor. En sağlam lahdin Kütahya'da bulunmasını, turizm açısından ve arkeolojik açıdan önemli bir değer olarak görüyoruz." dedi.

En sağlam Amazonlar lahdi Kütahya'da

SAĞLAM KALMIŞ TEK LAHİT

Türktüzün, "Amazonlar lahdi Çavdarhisar Aizanoi Antik Kenti'nde bulunmuştur. 1990 yılında antik kentin nekropol (mezarlık) alanı olan Karabulut mevkisinde izinsiz kazı yapan defineciler tarafından bir bölümü çıkarılıyor. Daha sonra içine girmek için bir kısmı parçalanıyor. Çavdarhisar Belediyesi yetkililerinin bize durumu bildirmesiyle olay yerine gittiğimizde, lahdin parçalarının bir kısmını dışarıda gördük. Daha sonra müze müdürlüğü olarak kurtarma kazısı yaptık ve lahdi tamamen çıkararak müzeye getirdik. Burada parçalanan kısımları onardık. Bu lahit sağlam kalmış dünyadaki tek Amazon lahdidir." diye konuştu.

En sağlam Amazonlar lahdi Kütahya'da

KAPAĞINDA İSİM YER ALIYOR

Lahdin muhteşem bir işçilikle yapıldığını dile getiren Türtüzün, "Bu lahit Aizanoi'de yöneticilik yapan ve antik kentin ileri gelen ailelerinden olan Cladius'lardan Sebenno ile Berekenike'ye aittir. Lahdin kapağında ismi bulunmaktadır." şeklinde kınuştu.

En sağlam Amazonlar lahdi Kütahya'da

Günün önemli gelişmeleri VİDEO

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)