EYT, Yaşar Okuyan'ın eseri
ensonhaber.com

1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik için; prim ve çalışma gününün yanında yaş şartı da eklendi. Bu eklenen şart ile 1999'dan önce işe giren yaklaşık 750 bin kişi prim ve gün sayısını tamamlamasına rağmen yaşı beklediği için emekli olamıyor.

TALEPLERİNİ DİLLENDİRİYORLAR

EYT'liler, mağduriyetlerinin giderilmesi için sürekli olarak hükümete talepte bulunuyorlar, sosyal medyada rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı ve hükümet temsilcileri ise EYT'nin gündemlerinde olmadığını her sorulduğunda ifade etti.

SORUN ÇIKARAN YASA YAŞAR OKUYAN'IN ESERİ

Yüzbinlerce kişiyi mağdur eden EYT yasasının hazırlayıcısı ise dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yeni CHP'li Yaşar Okuyan. Hatta yasanın geçtiği dönemle ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel'in değerlendirmesi "Sezar’ın hakkı yine Sezar’a, İşsizlik Sigortası Kanunu olan 4447 sayılı Kanun ile emeklilikte YAŞ şartını da Okuyan getirmiştir. Getirilmesi doğruydu yanlıştı tartışılır ama bu konuyu hiç tartıştırmadan TBMM’den geçirmesini ise eleştiriyorum. Hatırlıyorsunuz, 17 Ağustos 1999 günü büyük bir deprem geçirdik. BU depremi fırsat bilen dönemin Hükümeti, millet yerde yaralı ve basın da depremle ilgilenirken 21 Ağustos 1999 günü toplandı ve 5 gün gece gündüz çalışıp 25 Ağustos 1999 günü emeklilikte yaş şartını getirip kademelendirdi. İşte bu yasanın fırsatçılık yapılarak, kamuoyunda tartışılmadan TBMM’den geçirilmesine ön ayak olduğu için Okuyan’ı hiç affetmedim." şeklinde.

EYT, Yaşar Okuyan'ın eseri
1999 yılının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, geçtiğimiz salı günü CHP Grup Toplantısı'nda partiye katıldı. Okuyan'a Cumhuriyet Halk Partisi rozetini Kemal Kılıçdaroğlu taktı.

"O ZAMAN İTİRAZ ETTİĞİMİZDE BİZİ DİNLEMEDİLER"

HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan da yasanın geçtiği dönemle ilgili şunları söyledi: "Bugün emeklilikte yaşa takılanların birinci müsebbibi IMF  politikalarıdır. O günleri hatırlıyorum ben, kavgaların yapıldığı dönemde Yaşar  Okuyan, Çalışma Bakanı. IMF 250-300 milyon dolarlık krediyi serbest bırakmak için  bu emeklilik sistemini dayatıyor. Biz de itiraz ediyoruz 'Mezarlıkta emekliliğe  hayır' diye. O gün söyledik, 'Yapmayın bunu. Sosyal Güvenlik Sisteminin  sorunlarının kaynağı işçiler değil. Emekçiler değil, başkadır bunun kaynağı.' Ama  anlatamadık. Döndü dolaştı 20 yıl sonra bugünkü hükümet bunun muhatabı oldu. Bu  IMF'yi kovdukları ve IMF'yi tekrar geri getirmemeleri için Recep Tayyip Erdoğan  ve AK Parti'ye teşekkür ediyorum. Çünkü IMF politikaları işsizlik, kaos,  adaletsizlik, ücretlerin kısılması, emekliliğin artması demektir. IMF bunları  yaparak verdiği krediyi güvence altına almak istiyor. O yüzden IMF  politikalarının bir gereği olarak emeklilikte yaşa takılanların bugün sorunlarını  yaşıyoruz."