Fed faiz artırdı, ons altın 4 bin 300 doların üzerinde tutundu

Ekonomist Candaş Atalay, Fed'in üç yıl sonra yaptığı ilk faiz artırımına rağmen ons altının 4 bin 300 doların üzerinde kalmasına dikkat çekerek, altın fiyatlarının artık yalnızca faiz hareketleriyle değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'deki fon krizi sonrasında altın piyasasında yaşananları aktardı.

Aslı Didari Aslı Didari
Fed faiz artırdı, ons altın 4 bin 300 doların üzerinde tutundu
Ensonhaber'i Google'da haber kaynağınız olarak ekleyin

ABD Merkez Bankası (Fed), 16 Eylül'de politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 3,75-4 aralığına yükseltti.

Bu kararın altın fiyatlarını düşürme etkisi bekleniyordu.

Buna karşın ons altın, yaşanan dalgalanmaların ardından 4 bin 300 doların üzerinde tutunmayı sürdürdü.

“FON KRİZİ SONRASI PİYASALARDA GEÇİŞLER BAŞLADI”

Ekonomist Candaş Atalay, Ensonhaber'e özellikle fon krizi sonrası piyasalarda geçişlerin olmaya başladığını, yatırımcıların yeniden sermaye piyasalarından fiziki altına doğru gelmeye başladığını belirterek önemli açıklamalarda bulundu.

ALTIN İÇİN YENİ DİNAMİKLER ÖNE ÇIKIYOR

Candaş Atalay, altın ile reel faizler arasındaki geleneksel ters ilişkinin zayıfladığını belirterek, fiyatlamada ABD'nin mali görünümü, borçluluk ve para politikası arasındaki dengenin de dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

FED VE TAHVİL PİYASASI

Atalay'a göre Fed'in faiz artırarak sıkılaşmaya çalıştığı dönemde uzun vadeli tahvil piyasasına yönelik adımlar getiri eğrisini etkiliyor. Bu görünümün, kısa vadede altın dışındaki bazı piyasalara destek sağlayabileceğini belirten Atalay, bunun altın açısından uzun vadeli hikayeyi değiştirmediğini savundu.

İYİ POLİS-KÖTÜ POLİS

Atalay'ın konu hakkındaki değerlendirmesi şöyle:

"Fed yeni bir parasal sıkılaşma döngüsüne girmiş olsa da para politikasındaki iyileşme, ABD’nin giderek kötüleşen mali görünümünü tek başına düzeltemez. Çünkü Fed bir taraftan faiz artırarak para politikasında disiplin sağlamaya çalışırken diğer tarafta hükümet harcamaları ve maliye politikaları savruk bir şekilde genişlemeye devam ediyor.

“İyi polis” ABD Hazine tahvillerini geri alırken, “kötü polis” Fed faizini artırıyor. Teorik sonuç ne?

Getiri eğrisinin yataylaşması.

Peki yataylaşan bir getiri eğrisi ne anlama geliyor?

Ne fazla sıcak ne de fazla soğuk bir ekonomi ve politika görünümünü.

İyi polis uzun vadeli tarafta ekonomiyi desteklerken, kötü polis kısa vadeli tarafta faiz artırıyor. Uzun vadeli tarafı likit hale getir, faizleri aşağı çek; kısa vadeli tarafı ise sıkılaştır ve Fed faizini yükselt.

Analizim doğruysa, kasım ayının başına kadar altın dışındaki başka piyasa alanları daha iyi performans gösterecek. Ama bu altın yatırımcılarının endişe etmesi gereken bir durum değil. Çünkü bugün altın aleyhine görünen birçok hamle aslında önümüzdeki süreçte altının yükselmesini sağlayacak ana hikayenin zeminini oluşturuyor."

FİZİKİ ALTINDA İSKONTO KAPANDI, PRİM OLUŞTU

Atalay, Türkiye'deki fiziki altın piyasasında da dikkat çekici bir değişim yaşandığını aktardı. Yaklaşık iki ay boyunca yurt dışındaki fiyatına göre kilogram başına 500-1.000 dolar iskontolu işlem gören altının, yatırımcı talebindeki artışla birlikte yeniden primli hale geldiğini belirtti.

"FİZİKİ ALTINA TALEP CANLANDI"

Gram altının mevcut durumda yurt dışı fiyatına göre kilogram başına yaklaşık 154 dolar primli olduğunu ifade eden Atalay, bunun fiziki altına yönelik talebin yeniden canlandığına ilişkin bir sinyal olduğunu kaydetti.

YATIRIMCILAR, İŞÇİLİK MALİYETİNE DİKKAT

Atalay, yatırım amaçlı altın alımında ürünler arasındaki işçilik farkına da dikkat çekti. Buna göre mevcut fiyatlarla yaklaşık 1 gram altında 14 TL, Ata Lira'da 15 TL olan işçilik maliyeti; çeyrek altında 112 TL'ye, 22 ayar bilezikte ise 117 TL'ye kadar çıkıyor.

Atalay, aynı miktardaki altın için yüksek işçilik ödenmesinin özellikle yatırım amacıyla alım yapanlar açısından dikkate alınması gereken bir maliyet olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:

"Ancak yatırımcı sadece altının yönüne değil, hangi altını aldığına da dikkat etmeli. Bugünkü fiyatlarla gram altında 1 gram başına işçilik yaklaşık 14 TL, Ata Lira’da 15 TL iken çeyrek altında 112 TL, 22 ayar bilezikte 117 TL’ye ulaşıyor. Aynı altına 8-9 kat fazla işçilik ödemek, özellikle yatırım amacıyla alım yapanlar açısından göz ardı edilmemesi gereken ciddi bir maliyet."