Fransa'da plastik mermi kullanımına devam kararı
ensonhaber.com

Fransa'da 17 Kasım'dan beri her hafta sonu hükümete karşı ayaklanan Sarı Yelekliler'in eylemleri devam ediyor. Eylemlerde giderek artan polis şiddeti, yaralı ve gözaltı sayısını rekor seviyeye ulaştırdı.

PLASTİK MERMİLERLE GÖSTERİCİLER GÖZLERİNİ VE UZUVLARINI KAYBETTİ

Özellikle kalabalıkların dağıtılması için kullanılan ve flash-ball adı verilen LBD 40 tipi plastik mermiler, ülkede 20 göstericinin tek gözünü kaybetmesine, 3 göstericinin bir elinin kopmasına ve toplamda 100'ün üzerinde göstericinin ciddi seviyede yaralanmasına yol açtı.

AB SESSİZ

Türkiye'ye "Plastik mermi kullanmayın." uyarıları yapan AB ise sessizliğini korumayı sürdürüyor.

FRANSIZ POLİSLER PLASTİK MERMİ KULLANMAYA DEVAM EDECEK

İnsan hakları dernekleri ve sendikalar, Danıştay'a başvurarak çok sayıda kişinin geri dönülmez bir şekilde yaralanmasına yol açan “flash-ball” adlı plastik mermilerin yasaklanmasını istedi.

YÜZ VE BEL ALTI HEDEF ALINIYOR

Avrupa'da hiçbir demokratik ülkenin bu silahları kullanmadığına dikkat çeken sivil toplum örgütleri, "Gösteriler başladığından bu yana 9 bin 200 kez bu silah kullanıldı. Üstelik 'kamu güvenliği polisi', son derece sert olan kullanma kurallarına uymuyor. Yüz ve bel altı hedef alınmadan kullanılması zorunlu bir silah. Ama bu kurala uyulmadan, bu konuda eğitimi bile olmayan kişilerce, rastgele hatta yüz hedef alınarak kullanılıyor." görüşünü savundu.

DANIŞTAY'DAN RET: YARALANMALARI KABUL EDİYORUZ AMA SİLAHLAR GEREKLİ

Danıştay ise, "plastik mermilerin gösteri yapma hakkını engellemediği" gerekçesiyle başvuruyu reddetti.

Karar gerekçesinde, "Bu malzemenin kullanımının kesinlikle bazen çok ciddi seviyede yaralanmalara neden olduğunu kabul ediyoruz. Ancak, plastik mermiler, gösteri yapma hakkını engellemiyor ve şiddet kullanılması riskine karşı bu silahların gerekli olduğuna kanaat getirilmiştir." denildi.