















Dalyan'daki caretta carettaların uğrak plajı İztuzu'nda yumurtadan çıkan kaplumbağaların denize yolculuğu görüntülendi. Yaralı caretta carettaların ise tedavileri yapıldı.
Boyları 1-1,5 metreyi, ağırlıkları 150 kiloyu bulan caretta carettalar, kumsala çıkıp, arka ayaklarını kullanıp çeşitli çukurlar açıyorlar ve en uygun olduğunu hisettikleri çukura yumurtalarını bırakıp denize dönüyorlar.
Günü dolup da yumurtadan çıkan yavrular içgüdüleriyle ay ışığını pusula alıp denize yöneliyorlar. Ancak bu zorlu bir yolculuk. Kumsalı geçip denize ulaşmak, yavru carettaların minik adımları ile çok zaman alıyor.
Güneş doğup kumsal ısınmaya başlayıncaya kadar yolu katetmeleri gerek. Bunu başaramayanlar sıcağa yeniliyorlar veya kuşlara yem oluyorlar.
Tabii denizde de tehlike bitmiyor. Belli bir büyüklüğe ulaşıncaya kadar balıklara yem oluyorlar. Çok azı büyüyüp dev boyuta ulaşabiliyor.
Büyüyüp de yumurtlama dönemine ulaşanları, içgüdüleri tekrar dünyaya geldikleri bu sahile çekiyor. Yumurtadan çıktıkları sahile bu kez yumurtlamaya geliyorlar.
Yavruların yumurtadan çıkma zamanı gelince kumsalda ışık ya da ateş yakmak yasak, ışık yavruları yanıltıyor, denizi bulamıyorlar.
Yumurtlama zamanı, kumsalda dünyanın dört bir yanından gelen çevreciler kamp kuruyorlar. Yumurtalar koruma altına alınıyor. Yavruların sahile ulaşabilmesı için destek de olunuyor zaman zaman.
Türkiye caretta carettaların güvenli bir şekilde yumurtadan çıkıp doğaya karışması için birçok güvenlik önlemi alıyor.
Sahilde kalıcı hiçbir tesis yapılmasına izin verilmeyen, Muğla'daki dünyaca ünlü İztuzu Kumsalı bunlardan yalnızca biri...
Caretta carettalar her yıl nisan, mayıs aylarında Türkiye’yi ziyaret ediyor.
Geçtiğimiz yıl sadece İztuzu Kumsalı'na 18 bin 700 kaplumbağa geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise her sene düzenli takiplerini yapıyor.
Ülkemizdeki en büyük caretta caretta popülasyonunu bünyesinde barındıran Belek bölgesindeki yuva sayısı ise 1997’de 400 civarındayken, 2014 itibariyle bu sayı 2000’lere yaklaştı.
Burada uzun yıllardır kesintisiz sürdürülen koruma çalışmalarına Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETÜYAB) önemli katkılarda bulundu.
‘Caretta carettalar’ın genel yayılım alanları Atlas, Pasifik ve Hint Okyanusu’nun ılıman ve subtropikal sularındaki koyların kıyıya yakın olan kesimleri.
Kuzey Amerika’daki en büyük popülasyonu Kuzey Karolina’dan Florida kıyılarına kadar olan adalarda bulunuyor.
En büyük yuvalama alanlarıysa Umman’ın Masirah Adası. Akdeniz’de ise Yunanistan ve Türkiye sahilleri.
Türkiye’deki yumurtlama bölgeleri Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Çıralı, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur ve Göksu Deltası sahilleri.
Belek kıyıları, Yunanistan’ın Zakintos Adası’nın ardından, Akdeniz’deki ikinci, Türkiye’nin ise en büyük yumurtlama alanı.