















Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Başbakan Narendra Modi hükümetinin yeni tarım reformu çiftçiler tarafından protesto edilmeye devam ediyor.
Tarım reformunun yanı sıra artan işsizlik ile mal ve hizmetlerdeki fiyat artışını da protesto eden göstericilerden bazıları polis tarafından göz altına aldı.
Hindistan’da Eylül 2020'de kabul edilen ve tarım sektörüne serbestleşme getiren 2 yasa, taban fiyatı ve destekleme alımı politikalarını sona erdireceği, aracı şirketlerin fiyatları düşürerek sonunda kendilerini topraksız bırakacağı gerekçesiyle çiftçilerce protesto ediliyor.
Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.
Geçtiğimiz günlerde Pencap ve Haryana eyaletlerinden gelen çiftçi grupları, başkent Yeni Delhi çevresindeki 15 bölgede 33 kara yolunu trafiğe kapatarak oturma eylemi başlatmıştı.
Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı.
Hükümetin kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.
Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.
Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydedildi.