Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya Başbakanı ile ortak açıklama
AA & Ensonhaber

Almanya Başbakanı Scholz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Ankara'ya geldi.

İkili görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Scholz, Türkiye-Almanya ilişkileri ile  Ukrayna konusu ele alındı.

Görüşme sonrası iki lider, düzenlenen ortak basın toplantısında kameraların karşısına çıktı.

"TİCARET HACMİMİZİ 50 MİLYAR DOLARA TAŞIMAKTA KARARLIYIZ"

"Sayın Şansölye ile yakın iş birliğimizi sürdürmekte kararlıyız" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"İkili lişkilerimiz, asker, ticari her yönde ele alma fırsatı bulduk. Ticaret hacmimizi 50 milyar dolara taşımakta kararlıyız. İş birliğimizin, yenilenebilir enerji, yapay zeka ve dijitalleşme gibi yeni alanlarda yoğunlaşması bu hedefe ulaşmamızda yardımcı olacağına inanıyorum. Ekonomik ortaklığımızı daha da ileri taşıyacağız.

Kovid-19 salgını döneminde Özlem Türeci ve Uğur Şahin hem Türkiye,'nin hem de Almnaya'nın gururu oldular. 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla kendilerini bir kez daha tebrik ediyorum.

"ALMANYA TÜRKİYE'NİN İHRACATTA İLK, İTHALATTA İKİNCİ SIRADAKİ ORTAĞIDIR"

Dışişleri Bakanlarımız görüşmek suretiyle Yüksek Düzeyli Strateji Toplantımızı Türkiye'de gerçekleştireceğiz. Almanya Türkiye'nin ihcaratta ilk, ithalatta ikinci sıradaki ortağıdır. 2021'de 41 milyar doları aşan ikili ticaret hacmimiz var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya Başbakanı ile ortak açıklama VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya Başbakanı ile ortak açıklama

"SON GELİŞMELER, TÜRKİYE'NİN BİRÇOK ALANDA ANAHTAR ROLE SAHİP OLDUĞUNU İSPATLAMIŞTIR"

Bölgemizdeki son gelişmeler, Türkiye'nin birçok alanda anahtar role sahip olduğunu ispatlamamıştır. Türkiye-AB ilişkilerinin ilerletilmesinde Alman dostlarımızın yapıcı tutumlarının devam edeceğine inanıyorum.

Özellikle eğitim-öğretyim alanında İstanbul'daki Türk-AlmanÜniversitesi bizim için çok ciddi bir sıçrama tahtasıdır. Bunu da sayın Şansölye ile özellikle görüştük. O da Türk-Alman Üniversitesi'nde bir ilahiyet fakültesi kurulmasını istedi.

"DİPLOMATİK ÇABALARIN HIZLANDIRILMASI KONUSUNDA MUTABIK KALDIK"

Rusya-Ukrayna konusunu da ağırlıklı olarak değerlendirme fırsatı bulduk. Ukrayna ve Rusya bağlamındaki gelişmeler dikkat çekici. NATO müttefiki olarak aynı endişelere sahip olduğumuzu teyit ettik. Çözüme yönelik diplomatik çabaların hızlandırılması konusunda mutabık kaldık.

Diyaloğun tesisi noktasında önemli ilerlemeler kaydedilmesine yardımcı olduk. Gayretlerimiz sonucunda, Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları Antalya'da bir araya geldi .Savaşın ortasında bu toplantı, diplomasi zaferi olarak görülebilir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya Başbakanı ile ortak açıklama

SCHOLZ: SAYIN CUMHURBAŞKANI VE BEN SALDIRI KONUSUNDA ENDİŞELER KONUSUNDA HEMFİKİRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından konuşan Almanya Başbakanı Scholz, şu ifadeleri kullandı:

"Savaş yaşanan bir dönemde bir araya geliyoruz. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ediyor. Yaşanan büyük acıların haberlerini alıyoruz. Haberleri izliyoruz. Orada hayatları parçalanan insanları görünce endişeleniyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanı ve ben, saldırı konusundaki endişeler konusunda hemfikiriz. Siviller için güvenli koridorların sağlanması gerekir. Tehlikeli bölgelerden çıkalabilmeleri için. İki ülkenin cumhurbaşkanları ile yaptığımız görüşmeler hakkında bilgi alışverişinde bulunduk. Bu görüşmelerin sürdürülmesi için elimizden geleni yapmalıyız. Sonuçların elde edilmesi ve silahların susması en önemlisi.

"UKRAYNA'NIN KENDİSİNİ SAVUNMASINI İSTİYORUZ"

Türkiye'de de iki ülkenin dışişleri bakanları arasında görüşmenin olması çok yararlı olmuştur. El birliğiyle kaçan insanlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. 1.7 milyon mülteci Polonya'ya geldi. Almanya'ya yüz binden fazla mülteci geldi. Bu sorumluluk hepimizde. Hepimiz destek olmalıyız.

Ukrayna'nın kendisini savunmasını istiyoruz. Bunu silah, maddi yardımla yapıyoruz. Montrö Anlaşması uyarınca, boğazların savaş gemilerine kapatılmasının, krizin büyümesine engel olduğunu düşünüyoruz. Bunun için teşekkür borçluyuz. En kısa zamanda ateşkese ulaşmak için hemfikiriz.

"BÖLGESEL KONULARDA İŞ BİRLİĞİMİZİ DÜŞÜNDÜRMELİYİZ"

Güvenliğimizi savunmak durumundayız. Hukuk Devleti ve insan hakları bu bağlamda önemli konular. Bölgesel konularda da iş birliğimizi geliştirmeliyiz. İsrail Cumhurbaşkanı ile görüşmelerinizi olumlu karşılıyorum. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile de görüştünüz. Bu şekilde ilerlemeliyiz.

Gümrük Birliği konusunda da müzakerelerimiz sürecek. Göç ve mülteciler konusunda iş birliğimiz önemli. Ukrayna konusunda görüyoruz ki, bu konular bitmiyor. Şiddet yaşandığı sürece maalesef hala insanlar göç edecek güvenli yerler arayacaklar. Bu insanları korumak bizim sorumluluğumuz.

"İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRME KONUSUNDA MUTABIK KALDIK"

İkili ilişkilerimiz iyi. Almanya'da çok sayıda Türkiye kökenli hemşehrilerimiz var. Onlar artık bizim toplumumuzun önemli bir unsurudur. Federal Meclis'te de çok sayıda Türk kökenli isim var. İkimizde Sayın Cumhurbaşkanı ile bu ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık."


ERDOĞAN: HEM PUTİN HEM ZELENSKY İLE DOSTLUĞUMUZU KORUYACAĞIZ

İki lideri, konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Alman gazetecinin "Türkiye, Rusya’dan silah almaya devam edecek mi?" sorusu yöneltmesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Şu andaki şartlar içerisinde gelecek ne gösterir onu konuşmak için erken olur. Şartlar ne getirir ne götürür onu görmek lazım. Biz hem Putin hem de Zelensky ile dostluğumuzu koruyacağız."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Almanya Başbakanı ile ortak açıklama