Bakan Koca: İstanbul'da DSÖ Ofisi açılacak
ensonhaber.com

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge ile ortak basın açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanı Koca, "DSÖ ile Türkiye arasındaki ilişkilerin genişletilmesi konusunda bölge direktörü ile mutabakat içnideyiz. İstanbul'da DSÖ ofisini hızla hayata geçiriyoruz. DSÖ açısından özel bir konuma sahip ofis, çalışmalarıyla Covid-19 kapsamındaki güncel ihtiyaçların karşılanması konusunda rehberlik edecektir. Ofis sağlık acil durumları konusunda faaliyet gösterecek" dedi.

Bakan Koca'nın açıklamalarının devamı ise şu şekilde:

"Yeni dönemde ilk ziyaretinin Türkiye'ye olacağının sözünü vermişti. Sözünü gerçekleştirmesinden dolayı teşekkür ediyorum. Küresel sağlığın en önemli kurumunu en üst düzeyde temsil eden yetkilisini misafir etmek ülkemize güvenin göstergesidir.

Sayın Bölge Direktörü ile Kovid-19 ile mücadele başta olmak üzere, bölgemizi ve tüm dünyayı ilgilendiren birçok sağlık konusunu ele alma fırsatı yakaladık.

Pandemi sürecinin her aşamasında kendisiyle bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunuyorduk. Türkiye'nin politikaları Bilim Kurulumuz tavsiyeleri ve DSÖ rehberleri çerçevesinde şekillenmiştir.

Bakan Koca: İstanbul'da DSÖ Ofisi açılacak

Yine yakın işbirliğimizi devam ettirme kararlılığı içerisindeyiz. Kovid-19 sürecindeki her bilginin insanlığın ortak değeri olarak belgelendirilmesi inancını taşımaktayız.

DSÖ ile ilişkişlerin geliştirilmesi konusunda sayın bölge direktörüyle ile tam bir mutabakat içerisindeyiz. Türkiye'nin sağlık alanında, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde elde ettiği başarılar ve birçok ortak çalışmayı önümüzdeki dönemde uygulamaya koyma kararlılığı içerisindeyiz.

"DSÖ OFİSİNİ HIZLA İSTANBUL'DA HAYATA GEÇİRİYORUZ"

Bu anlayışın insani ve sağlık acil durumlarına hazırlık DSÖ ofisini hızla İstanbul'da hayata geçiriyoruz.

Ofisin kurulmasına ilişkin nihai anlaşma biraz sonra imzalanacak olup, ofisin en kısa sürede faaliyete başlamasını planlıyoruz.

Tüm dünyanın Kovid-19 ile mücadele etmeye çalıştığı bu dönemde, acil durumları önleme, hazırlık, risk yönetimi ve kapasite geliştirme alanlarında faaliyet gösterecek olan bu ofisin İstanbul'da açılması, ülkemizi uluslararası bir merkez haline getirecektir."

Bakan Koca: İstanbul'da DSÖ Ofisi açılacak

Rilke'nin şiirini okumak istiyorum; Yalnızlık bir yağmura benzer, Yükselir akşamlara denizlerden, Uzak, ıssız ovalardan eser, Ağar gider göklere, her zaman göklerdedir, Ve kentin üstüne göklerden düşer.

Rilke'nin tarif ettiği yalnızlığı bu süreçte yaşadık. İkili görüşmelerin kentlerin hayat dolu, dünyanın kaygısız olması en büyük temennimiz. Değerli dostum Sayın Kluge'ye yeniden hoş geldiniz diyerek sözü kendilerine bırakıyorum.

"İLK SEYAHATİMİ TÜRKİYE'YE GERÇEKLEŞTİRDİM"

Öncelikle sözlerimle sizlere beni burada sıcak, cana yakın bir şekilde Türkiye'de ağırlamakta olan sizlere kalbi teşekkürlerimi sunarak başlamak isterim. Bakanımız Sayın Koca'ya dostane misafirperverliği için içten teşekkürlerimi, takdirlerimi sunmak isterim.

Türkiye'de ve tüm Avrupa'da pandemiye karşı verilen mücadelede özellikle ön cephelerde çalışan tüm sağlık personeline, son derece fedakar çalışmaları için kamu önünde teşekkür edebilme fırsatını elde ettim, çok mutluyum. Sağlık personelimiz son derece fedakâr çalışmalarını sürdürüyorlar.

Kovid-19 nedeniyle seyahat kısıtlamasının kaldırılmasıyla, başlamasıyla ben derhal ilk seyahatimi Türkiye'ye gerçekleştirdim. Her bir ülke bazında tek tek bizler adına post-Kovid dediğimiz Kovid sonrası döneme başlıyoruz.

Bakan Koca: İstanbul'da DSÖ Ofisi açılacak

"TÜRK HALKINA VE MAKAMLARINA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge de açıklamasında şunları kaydetti:

Bugün sizlerle paylaşmak istediğim üç ana kilit mesajım olacaktır. Türk halkına, Türk yetkili makamlarına pandemiye karşı verdiği yanıt ülke ve ülke sınırlarını aşacak şekilde dayanışma sergiledikleri için, acil sağlık durumuna karşı böylesine bir tavır sergiledikleri için içten takdir ve teşekkürlerimi sunmak isterim.

"TÜRK HALKI, EN İYİYİ SERGİLEMİŞTİR"

Bir atasözü der ki, içimizdeki en iyiyi de en kötüyü de ancak ve ancak ortaya çıkaracak tek şey krizlerdir, zor zamanlardır. Türk halkı dünyanın en kötü pandemisine karşı duruşuyla bünyesinde barındırdığı en iyiyi sergilemiştir. Hiç kimsenin mağdur bırakılmadığı, geride bırakılmadığı çalışma yapmalıyız.

Sizler Kovid-19 testlerine, tedavilerine, tüm mülteci ve göçmenleri dahil etmek suretiyle insani yanınızı, ruhunuzu sergilemiş oldunuz Türk halkı olarak. Bununla da kalmayıph 135'ten fazla ülkeye tıbbi malzeme desteğinde bulundunuz.

"ANLAŞMA İMZALAYACAĞIZ"

Bizler bu akşam sayın Koca ile bir anlaşma imzalayacağız. Bu finans mali anlaşması İstanbul'da açılacak olan DSÖ'nün insani ve sağlık için teyakkuzda olabilmesi için ofistir. Bu coğrafyada karşılaşılabilecek olan insani durumlara karşı gerekli yanıtı verebilmek amacımızdır.

Diğer ikinci mesajım ise pandemi henüz sona ermemiştir. Pandemiyle ilgili olan çalışmalarımızda son derece hazırlıklı olmak zorundayız. Çalışmalarımızı bu yönde en yüksek seviyede teyakkuz seviyesinde ilerletmek zorundayız.

Bakan Koca: İstanbul'da DSÖ Ofisi açılacak

"TÜRKİYE'DEKİ VAKA YÜKÜ VE ÖLÜM ORANLARI YÜZDE 75 AZALDI"

Nisan ayından beri elde edilen veriler bizlere şunu göstermektedir ki, Türkiye Kovid-19 mücadelesinde çok önemli virajı almaktadır. Son derece başarılı olan Türkiye'nin arkasında önemli adımlar, nedenler mevcuttur. Türkiye'deki vaka yükü ve ölüm rakamları yüzde 75 oranında azalmıştır. Sağlık sistemlerinin transformasyona dönüşme ve reformları, acil sağlık durumundaki teyakkuzdaki gelişmeler, yerel olarak üretilmiş olan tanı testlerin geliştirilmesi, temasın takip edilmesi, tedavi ile ilgili olan çalışmaların kuvvetlendirilmesi, kişisel korunma ekipmanların ventilatörlerin yerel olarak üretilmesi, hava seyahatleri ile yapılan düzenlemeler, risk iletişimi konusunda atılmış olan adımlardır.

"VİRÜS TAMAMEN ORTADAN KALKMIŞ DEĞİL"

Türkiye ile birlikte aldığımız bu başarılı virajın sürekli hale getirilmesi için yine el ele, omuz omuza çalışmayı sürdürmemiz gerektiriyor. Virüs tamamen ortadan kalkmış değildir. Dolayısıyla DSÖ üye devletlerle yakınen çalışmasını sürdürürken, bu çalışmalar içerisinde bizler koordineli olarak işbirliğimizi arttırmakta, tanıların hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayacak olan genişleme adımları, tedaviler, aşılar konusunda işbirliğimizi devam ettiriyoruz. Etkili sonuç aldığımız basamakları ve işlemleri mutlaka sürdürmeliyiz. Başarılı olarak kanıtlanmış adımlar fiziki mesafe, el hijyeni, öksürme ile ilgili geliştirdiğimiz bazı alışkanlıklar, maskelerin kullanılması, güvenilir kaynaklardan bilgilerin alınmasıdır.

TEST, TEMAS TAKİBİ, TEDAVİ...

Haziran ortalarında kimi tedbirlerde birazcık hafifletme söz konusudur. Sonrasında ise Türkiye diğer ülkelerde olduğu üzere benzer bir şekilde vaka sayılarında, hastaneye yatış sayılarında bir ani artış görmüştür. Şimdi yine düşüşler gözlemliyoruz. Ancak burada önerilmiş olan tedbirlere harfiyen uyulması, takiplerin hiçbir şekilde bırakılmadan her daim devam ettirilmesi hepimizin her aşamada tetikte kalmamız ve ilgili olan test, temas takibi, tedavi, kapasitelerimizi güçlü tutmaktır. Ancak bizler bu adımlar sayesinde ilerleme kaydedebilme noktasında olabiliriz. Bu bizim sürdüreceğimiz tek ve yegane istikamettir.