Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıklamaları
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Açıklamalarında ekonomiden olimpiyatlarda gelen başarılara kadar kadar birçok konuda değerlendirmelerde bulunurken afet bölgelerine yapılan yardımlar konusuna da değindi.

AFET BÖLGELERİNE 287 MİLYON ÖDENEK AKTARILDI

Erdoğan, afet bölgelerine toplam 287 milyon ödenek aktarıldığını söyledi.

Erdoğan, "Salgınla mücadelenin sürdüğü bir dönemde üst üste yaşanan afetlerin acısını hissettik. Yangınların söndürülmesi sonrası zararların telafisi başladı. Amacımız bir yıla kadar yeniden inşa edilecek yapıları bitirip hak sahiplerine teslim etmektir

Bir süre önce Rize ve Artvin'de de sel felaketleri yaşanmıştı. Özellikle Kastamonu ve Sinop'ta eşi benzeri görülmemiş bir manzarayı yaşadık.
Mesela Bozkurt'ta bir yılda yağan yağış 2 günde düştü.

Felaket bölgelerine adeta çıkarma yaptık. Bugüne kadar afet bölgesine 287 milyon ödenek aktarılmıştır. Bu felaketlerin izlerini silmekte kararlıyız." diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"Son dönemde çok sayıda ülke yöneticisi ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdik. İkili ilişkilerimizi ve bölgesel konuları ele aldık.

OLİMPİYATLARDA GELEN BAŞARI

Olimpiyatlarda Türkiye toplamda 23 madalya kazanarak tarihin en büyük başarısını elde etmiştir. Bu daha büyük zaferlerin yolunu açmıştır.

Ülkemizi savunma sanayiinde en üst lige çıkartmakta kararlıyız. Ay yıldız projesinin temelini attık.

AYYILDIZ PROJESİ

Ay yıldız projesiyle ordumuzu tek çatı altında yönetebileceğimiz dünyanın en modern savunma merkezlerinden birine sahip olacağız.

İnşallah bu projeyi 19 Mayıs 2023 tarihinde ordumuzun ve milletimizin hizmetine sunmayı planlıyoruz.

Adli yılımızı da Yargıtay'ın yeni binasında açtık. Daha önce Yargıtay 6 ayrı binada yer alıyordu. Şimdi ise 10 bloktan oluşan yeni binasında yer alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıklamaları

HİZMETE AÇILAN TÜNELLER

Rize ziyaretinde sel felaketinin ardından yapılan çalışmalarla ilgili bilgi almak dışında yeni projelerin temel atma törenlerine iştirak ettik.

İlk olarak Rize-Mardin hattındaki İyidire-İkizdere yolu ile Hurmalı Tünelleri'ni hizmete açtık.

"TÜRKİYE EKONOMİSİ KESİNTİSİZ BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ"

Geçtiğimiz yıl pek çok ülke krizin etkisini azaltmak için genişleyici politikalar yöneldi. Böylesine zorlu bir dönemde Türkiye, salgının olumsuz etkileriyle mücadelede başarılı oldu. Uyguladığımız kararlı ve etkin politikalar ile büyümeyi destekleyici adımlar önemli rol oynadı. Türkiye ekonomisi kesintisiz büyümesini sürdürdü. Bu senenin ilk yarısında da güçlü büyüme devam etti. Türkiye, yılın ilk çeyreğinde, %7,2, ikinci çeyreğinde %21,7'lik büyümeye ulaştık. Türkiye bu başarısıyla dünyada İngiltere'den sonra ikinci sırada yer aldı.

Sanayi üretimi büyümenin sürükleyici gücü haline geldi. Bir diğer olumlu gelişme ise makine teçhizat yatırımlarımızın yedi çeyrektir büyümeye devam etmesidir. Bu rakamlar büyüme potansiyelimizi daha da artıracaktır.

"İHRACATIMIZ REKORLAR KIRMAYA DEVAM EDİYOR"

İhracatımız rekorlar kırmaya devam ediyor. Ağustos itibarıyla 207 milyar doları aştı. Dünya ihracatından aldığımız pay da artıyor. Salgın nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zayıflayan turizm sektörü toparlamaya girdi. Cari işlemler açığımız yılın ilk yarısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, 7.6 milyar dolar azalarak 13.6 milyar dolar seviyesine geriledi.

"EKONOMİNİN YÜZDE 5.3 BÜYÜMESİNİ ÖNGÖRÜRÜYORUZ"

Mali disiplinin sürdürülmesi olmazsa olmazlarımız arasındadır. Bir defa bunu herkes bilecek. Bu yılı yüzde 9 civarında bir büyüme ile kapatmayı hedefliyoruz. Ekonominin yüzde 5.3 büyümesini öngörüyoruz.
Teknoloji odaklı sanayi hamlesini südürerek, KOBİ'lerin dijital dönüşümüne daha çok katkı sağlayacağız. Eğitimde fırsat eşitliğini tahkim edeceğiz. Kadınların elektroni ticaret faaliyetlerini teşvik edeceğiz.

"TURİZM GELİRLERİNİN 33 MİLYAR DOLARA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ"

Orta vadeli program dönemi boyunca ihracattaki artışın devam etmesini bekliyoruz. İhracatın 2021 yılında 211 milyar doları, program sonunda ise 250 milyar doları aşacağını düşünüyoruz. Turizm gelirlerinin 33 milyar dolara çıkmasını bekliyoruz.

Gümrük Birliği başta olmak üzere serbest ticaret anlaşmalarının güncellenmesini sağlayacağız. Uzak Ülkeler Stratejisini hayata geçireceğiz. Türkiye'ye coğrafi olarak uzak ancak ihracat potansiyeli yüksek ülkelerle ticareti geliştireceğiz. İhracatçıların potansiyel pazarlara erişimini hızlandıracağız. Bütçe açığını sene sonu yüzde 3.5 olarak revize etmiştik.

İnşallah bu hedefi rahat şekilde yakalacağız. Orta vadeli programımızın bir kez daha ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

AŞI ÇAĞRISINI YİNELEDİ

Salgınla mücadelede hala tek ve en önemli kozumuz aşıdır. Okulların açıldığı iş yerlerinin üretime geçtiği şu günlerde vatandaşlarımızı aşılarını yaptırmaya ve tamamlayamaya davet ediyorum."
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine Toplantısı sonrası açıklamaları

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)