ensonhaber.com

Birbirinden önemli konukları ile sık sık yaptığı röportajlarını Peki Sonra adı altında YouTube kanalında yayınlayan gazeteci Adem Metan, beğeni ile takip ediliyor.

Metan'ın son konuğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır oldu.

Metan ve konuğu, Türkiye'nin bilim dünyasında önemli bir yeri olan, ayrıca Kacır'ın da mezunu olduğu Boğaziçi Üniversitesi'nde, Türkiye'nin uzay yolculuğunu ve bu alandaki çalışmaları ele aldı.

Türkiye'nin Ay misyonunu hafife alarak, "Siz diğer sorunları çözdünüz de mi Ay'a gidiyorsunuz?" diyenlere cevap veren Kacır, 60 yıl önce gerçekleştirilen insanlı Ay programını yapan ülkelerin bunu yaparken insanlık sorunlarının da tam anlamıyla çözülmemiş olduğunu hatırlattı.

Ne olursa olsun bu projelerin insanoğluna büyük kazanımlar getirdiğini söyleyen Kacır, 'Ay'a sert iniş' söylemiyle dalga geçildiğini de hatırlattı.

"'Ay'a sert iniş gerçekleştireceğiz' diyoruz bizimle dalga geçiyorlar"

Bu projelere halkın görüş ayrımı olmaksızın dört elle sarılması gerektiğini söyleyen Kacır, şöyle konuştu:

"Biz bir ay misyonu ortaya koyduk. Bunu alaya alanlar var. Dünyadaki sorunlardan bahsedip, 'Siz bu sorunları çözdünüz mü ki Ay'a gidiyorsunuz?' diye soranlar var. Oysa insanoğlu bundan 60 yıl önce erişti hem de insanlı bir proje gerçekleştirdi...

Ay programımız insanlı bir Ay programı değil. Bir uzay aracını Ay'a eriştirmeye çalışıyoruz. 60 yıl önce insanoğlu bunu gerçekleştirirken yine dünyadaki bütün sorunlar bitmiş miydi? Ama bütün bu projeler insanoğluna muazzam kazanımlar getirdi.

Şimdi biz de bu Ay programı vesilesiyle bir hibrit motor teknolojisini aslında uzayda gerçekleştirmeyi, uzayda tarihçe kazandırmayı hedefliyoruz. 'Ay'a sert iniş gerçekleştireceğiz' diyoruz bizimle dalga geçiyorlar.

"Hep beraber bu işlere sahip çıkalım"

Biz birilerinin dalga geçmesinden etkilenmeyiz. Biz işimize bakarız. Ama bu projelerde çalışan gencecik bilim insanları var. Onlar bu ülkenin evlatları. Biz onların çalışmalarını desteklemeye gayret ederiz.

Siz düşünün ki o projede çalışan bir mühendissiniz, televizyonu açmışsınız ve sizin projeniz alaya alınıyor. Ne düşünürsünüz? O herhangi birimizin kardeşi olabilir, evladı olabilir. Bu projeleri alay konusu etmek yerine hep beraber bu işlere sahip çıkalım.

"TEKNOFEST kuşağı, Türk gençleri başaracak"

Kacır, Türkiye'nin en önemli organizasyonlarından biri olan TEKNOFEST konusuna da değindi.

TEKNOFEST kuşağının özgüvenle yetiştiğinin ve bunun ülkeye muazzam kazanımlar getireceğini söyleyen Kacır, "Belki bugün geldiğimiz noktanın hayalini 30-40 yıl önce kurmak kolay değildi. Bugün de hayalini kurmakta zorlandığımız işleri TEKNOFEST kuşağı, Türk gençleri başaracak..." dedi.

T3 Vakfı'nın kuruluş süreci

T3 Vakfı oluşumu süreci hakkında da konuşan Kacır, şunları söyledi:

Gençlik yıllarımız boyunca Türkiye'nin kalkınması için neler yapabileceğimiz konusunda dostlarımızla birlikte inisiyatif almaya çalıştık.

2000'li yılların başında Türkiye, Cumhurbaşkanımız öncülüğünde özellikle savunma sanayisinde bir millileşme hareketi başladı.

Ve bunun en büyük sonucunu insansız hava araçlarında gördük. Selçuk Bayraktar hep şunu vurguladı: 'Bu memleket için tek başına yeterli değil.' Ekosistemi öyle bir geliştirmeliyiz ki çok sayıda Baykar bu ülkeden çıkmalı.

Ben T3 Vakfı'nın ilk dönem yönetim kurulu başkanlığını yaptım. T3 Vakfı'nda TEKNOFEST bir kırılım oldu. Orada Selçuk Ağabey bir liderlik ortaya koydu.

"Sosyal medya alanında da milli çözümler için çaba göstermeliyiz"

Yerli ve milli sosyal medya konusundaki çalışmalara değinen ve sosyal medya platformlarının özellikle son dönemde İsrail zulmüyle de görüldüğü üzere uluslararası düzende haksızlıkların bir parçası olduğuna dikkat çeken Bakan Kacır, şöyle konuştu:

Her alanda olduğu gibi bu alanda da milli çözümler için çaba göstermeliyiz.

Bazı kurumlarımız bu konuda bazı projeler gerçekleştirmeye çalıştılar ama onların ana iş kollarındaki meşguliyetleri bu yenilikçi alanda başarılı olmalarına bir miktar engel oluyor.

"TEKNOFEST kuşağından bu alanda da çok iyi projeler çıkacak"

Biz burada milli projeleri teknoloji girişimcilerini eliyle ortaya çıkarma konusunda inisiyatif geliştirmeliyiz.

Ben bu konuda toplumdaki farkındalığın da yükselmekte olduğunu görüyorum.

Ben inanıyorum ki TEKNOFEST kuşağından bu alanda da çok iyi projeler çıkacak. Muhakkak onları da destekleyeceğiz."

Bakan Kacır ile söyleşinin tamamını izlemek için tıklayınız...