Ahmet Necdet Sezer, Atatürkçü Düşünce Derneği’nin Yılın Atatürkçüsü ödül törenine katıldı
ANKA

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) düzenlediği 2022 Yılı “Yılın Atatürkçüsü” ödülleri sahiplerini buldu.

ADD’nin düzenlediği Prof. Dr. Muammer Aksoy’u Anma ve 2022 Yılı “Yılın Atatürkçüsü” ödül töreni, dün Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirildi.

30’uncu Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında düzenlenen törende, 33 yıl önce katledilen ADD kurucularından Prof. Dr. Muammer Aksoy anıldı. Ödüller sahiplerine verilmeden önce yapılan gösterimde Aksoy’un yaşam öyküsü anlatıldı.

Ödüller dört ayrı alanda verildi. “Basın” dalında Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, “kültür-sanat” dalında sanatçı Pınar Ayhan, “uluslararası ilişkiler” dalında diplomat ve siyasetçi Onur Öymen, “eğitim ve bilim” dalında ise tarihçi ve yazar Sinan Meydan ödüle değer görüldü.

Ödül takdiminden önce ödül sahiplerinin kısa yaşam öyküleri gösterildi.

Ahmet Necdet Sezer ödül verdi

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, ödülleri sahiplerine verdi. Sezer, Coşkun ve Ayhan’a; Toker ise Öymen ve Meydan’a ödüllerini takdim etti.

"Cumhuriyetimiz, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak yaşamaya devam edecek"

Ahmet Necdet Sezer, “Yüce Atatürk’ün gösterdiği bilim ve akıl yolunda yürümeye, Anayasamızda belirtilen cumhuriyetimizin, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olarak yaşamaya devam edeceğini söyleyerek değerli konuklara ödüllerini hepimiz adına takdim ediyorum.” dedi.

"Laiklik heyecanı içinde olduğunuzu görmekten onur duydum"

Özden Toker ise “Cumhuriyetin kuruluşunun ilk 10 yılda doğmuş bir çocuk olmaktan her zaman büyük gurur duydum. Benim neredeyse bir asır evvel doğduğum günler gibi buradaki gençlerin Atatürk sevgisi ve cumhuriyet, laiklik heyecanı içinde olduğunuzu görmekten, sizlerle beraber olmaktan çok onur duydum” diye konuştu.

"Atatürk devrimleri yaşayacaktır, karşı devrimler başaramayacaktır"

Alev Coşkun, şöyle konuştu:

“18 yaşında bir çocuk gibi ayaklarımın titrediğini hissediyorum. ADD’nin bu onur ödülü çocuklarıma, torunlarıma vereceğim en değerli hediyedir. Bu ödülü Cumhuriyet gazetesi için alıyorum. Her devrim karşı devrimini yaratıyor, Türkiye’de de öyle oldu.

Karşı devrim özellikle çok partili dizgeye girdiğimizden sonra aldı başını gitti. Atatürk devrimlerine karşı atak yaptı her gün onu tırmalıyor. Uğur Mumcu ne diyordu? Tarikat, Ticaret, Siyaset…

Sanki bugünleri anlatıyor. Umutsuz olamayız ADD, Atatürk’ü daha iyi anlamış bir genç kuşak var. Devrimler bir kere çıktı mı onu geriye döndüremezsiniz. Atatürk devrimleri yaşayacaktır, karşı devrimler başaramayacaktır. Kuvayı Milliyeciler ölmez, Atatürkçüler tükenmez.”