Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlar, Danıştayın kararını protesto etti
AA

Ankara'da Danıştay 10. Dairesinin Türk Dermatoloji Derneğinin açtığı dava sonucunda güzellik merkezlerindeki epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldırmaya ilişkin kararını protesto etmek için Türkiye'nin çeşitli illerinden Ankara'ya gelen güzellik uzmanları, Ulus Atatürk Heykeli önünde toplandı.

GÜZELLİK SALONUNDA ÇALIŞAN 400 BİN KİŞİ VAR

İstanbul Güzellik Uzmanları, Güzellik Salonu İşletmecileri, Kalıcı Makyajcılar ve Dövmeciler Esnaf Sanatkarlar Odası (İGDESO) Başkanı Ayşe Aydın, grup adına burada yaptığı basın açıklamasında, ülke genelindeki 100 binden fazla güzellik salonunda çalışan 400 binin üzerinde kişiden yüzde 99'unun kadınlardan oluştuğuna dikkati çekerek, verilen kararın kendilerini "bir cımbıza mahkum edemeyeceğini" ifade etti.

Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlar, Danıştayın kararını protesto etti

''YATIRIM YAPAN ESNAFIMIZ MADDİ ÇIKMAZA SÜRÜKLENDİ''

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak verilen haklarının bir anda ellerinden alındığını savunan Aydın, şöyle konuştu:

"Danıştay 10. Dairesi; Türk Dermatoloji Derneğinin açmış olduğu dava ile Cumhurbaşkanımızın imzalamış olduğu yönetmeliği hiçe sayarak, kullanma hakkı bize ait olan epilasyon cihazlarını kullanımdan kaldırmaya karar verdi. Bu alınan karar, seansları devam eden müşterilerimizi mağdur etmiş ve yatırım yapan esnafımızı maddi çıkmaza sürüklemiştir. Bu karar; Milli Eğitim Bakanlığı onaylı diplomalarımızı, eğitim haklarımızı, 5362 sayılı kanun ile korunan esnaf ve sanatkar haklarımızı hiçe saymaktan başka hiçbir şey değildir."

Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlar, Danıştayın kararını protesto etti

''BİZİ KORUYAN BİR YASANIN ÇIKARTILMASINI TALEP EDİYORUZ''

Bu konuda açılan davaların, sektörden rant elde etmek isteyen kişilerin kolay yoldan para kazanma arzusunun yansımaları olduğunu öne süren Aydın, "Bazı kişiler sektörümüzden rant elde edecek diye 400 binden fazla uzmanımızın işsiz kalacağı karanlık senaryoya, Türkiye'deki 400 bin kişiyi temsilen karşı çıktığımızı belirtiyoruz. 20 yıldır devam eden tüm saldırılara karşı çok yorulduk, artık bizleri koruyan bir yasanın çıkartılmasını talep ediyoruz." dedi.

DANIŞTAY KARARI

Dermatolog ve Estetik cerrahları ile güzellik merkezleri arasında gerginlik oluştu. Gerginliğin sebebi ise, cerrahlar ve dermatologlar, foto epilasyon cihazının tıbbi cihaz olduğunu ve bu cihazı uzman olmayan kişilerin kullanmaması gerektiğini savunuyor.

Bu konuyu yargıya da taşıyan tıpçılar, güzellik salonlarında foto epilasyon cihazlarının kullanımına imkân veren yönetmeliğin iptali için 2017 yılında bahsi geçen merkezlere dava açtılar.

Danıştay Onuncu Daire’de görülen davada sonuç belli oldu. Dermatolog ve estetik cerrahların açtığı davada, güzellik salonlarında birtakım cihazların kullanılmasına izin veren yönetmeliği iptal etti.

Danıştay'ın bu kararına göre artık güzellik salonlarında foto epilasyon gibi bazı tıbbı cihazlar kullanılamayacak. İptal karar sonrası denetimler sıklaştı.

Ankara'da güzellik salonu sahipleri ve çalışanlar, Danıştayın kararını protesto etti

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)