Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar
AA & Ensonhaber

Rusya-Ukrayana arasındaki savaş 15'inci gününe girerken Türkiye, taraflar arasında arabuculuk yaparak tarihi bir zirveye öncülük etti.

Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Dmitro Kuleba, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu başkanlığında Antalya Diplomasi Forumu'nda bir araya gelerek toplantı gerçekleştirdi.

Saat 11.25'te başlayan toplantı 12.50'de sona erdi.

Toplantının ardından ise Dmitro Kuleba ile Sergey Lavrov ayrı ayrı basın açıklaması yaptı.

"HERHANGİ BİR İLERLEME KAYDEDEMEDİK"

Konuşmasına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na teşekkür ederek başlayan Dmitro Kuleba, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başladığı ilk günden bu yana Rusya ile Ukrayna Dışişleri Bakanlığı seviyesinde ilk temasının gerçekleştirildiğini belirtti.

Dmitro Kuleba, Ukrayna'nın Mariupol kentininin havadan sürekli bombardıman altında olduğunu, görüşmeye insani amaçla geldiğini ifade ederek "Mariupol kentinden sivillerin çıkışı için yardım rica ediyoruz. İnsani koridorun oluşturulması gerekiyor Mariupol'e insani yardım temin etmek için. Ne yazık ki Bakan Lavrov (insani koridorlar) buna bir taahhüt vermedi. Yine de yetkililerle bu konuyla ilgili konuşacağını, yazışacağını belirtti. 24 saatlik bir ateşkes istedik ama herhangi bir ilerleme kaydedemedik. Öyle gözüküyor ki diğer karar alıcıların devreye girmesi gerekecek." diye konuştu.

Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar

"RUSYA İSTEMEZSE SAVAŞI DURDURAMAYIZ"

Sahadaki insani konular için çabaları sürdürmeye karar verdiklerini aktaran Kuleba, "Ben yine böyle (Antalya'daki gibi) bir formatta buluşmada mutabık kaldım. Çözüm arama ihtiyacı doğarsa yeniden buluşmaya mutabıkım." ifadelerini kulandı.

Lavrov'un Rusya'daki karar vericilerle istişare etmesini ve insani koridorun çalışmasını umut ettiklerini dile getiren Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, "Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız." değerlendirmesini yaptı.

"LAVROV SADECE DİNLEMEYE GELMİŞ"

Kuleba, bugün ihtiyaç duydukları tek şeyin "ciddi ve yapıcı bir görüşme" olduğunun altını çizerek "Rus tarafı görüşmeye hazır olacağı zaman ben de bu görüşmeye hazır olacağım. Ben burada bir Dışişleri Bakanı olarak, karar alabilme yetkisinde biri olarak, çözüm bulma amacıyla geldim ama kendisi (Lavrov) sadece dinlemek amacıyla gelmiş." dedi.

Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar

SERGEY LAVROV: MÜZAKERELERİN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTMAZ

Sergey Lavrov da krizin çözümüne yönelik her türlü teması desteklediklerini söyledi.

Görüşmede insani meselelerin ele alındığını belirten Lavrov, şöyle devam etti:

"Bugünkü görüşmemiz sonucunda şu anlaşıldı, aslında müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz. Sivillerimizin zarar görmemesi için hangi tedbirleri almamaz gerekiyor bunu konuştuk.

"İNSANİ KORİDOR ÖNERİLERİNİ TEKRARLADIK"

Siviller kalkan olarak kullanılıyor. Askeri birliklerin ve sivillerin zarar görmemesi için ne tür önlemler alınabileceğini konuştuk Rusya tarafının insani koridor açılması önerisini tekrarladık. Güzergahlar durumu kontrol edenler tarafından belirleniyor. En güvenli güzergahları seçiyoruz.

Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar

"ÇÖZÜME ULAŞMAK İSTİYORUZ"

Konuşanları kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Rus topraklarında yapılan müzakerelerin sonuç vermesini istiyoruz. Ukrayna krizinin topluca bir çözüme ulaştırılmasını istiyoruz. Bütün tarafların çıkarlarını dikkate alarak çözüme kavuşturulmasını istiyoruz.

Sergey Lavrov: Ukrayna'ya saldırıda bulunmadık ViDEO

"DİĞER ÜLKELERE SALDIRMAYACAĞIZ, UKRAYNA'YA DA SALDIRMADIK"

Son müzakerelerde Rus tarafının kendi münazaralarını ayrıntılı bir şekilde sunduğunu dile getiren Lavrov, "Ukrayna'ya yurt dışından silah tedarikini tehlikeli bir eylem olarak görüyoruz. AB, ölümcül silahların Ukrayna'ya girmesini teşvik ediyor. Diğer ülkelere saldırmayacağız, Ukrayna'ya da saldırmadık. Ukrayna ülkesi içinde laboratuvar kuruyor ve bunlar ileride biyolojik silah için kullanılabilir, Ukrayna alenen bunları reddetti. Avrupa tek bir sesle elimizde bilgi yok, BM temsilcileri de elimizde bilgi yok dedi. Bu da şaşırtmıyor bizi. Ukrayna'ya silah gönderebilmeleri lazım ki bunlar eylemlerinden sorumludur." açıklamasında bulundu.

Antalya'da Türkiye-Rusya-Ukrayna zirvesi sonrası açıklamalar