Askeri bilgilerin izinsiz paylaşılmasına hapis cezası geliyor
AA & Ensonhaber

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeliyle ilgili radikal değişikliklere imza atılacak. Askerlerle ilgili hassas bilgilerin ekranlarda ve sosyal medyada paylaşılması, hapis cezasıyla sonuçlanacak.

AK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan kanun Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na teslim edildi.

Ekran yasağı yolda

Emekli TSK personelinin televizyon ekranlarında, çeşitli basın yayın organlarında ve sosyal medyada yapacakları muhtemel açıklamaların kısıtlanması öngörülüyor.

TSK personeline kritik düzenleme

Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, Milli Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç olmak üzere, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması durumunda, bu suçu işleyen personele "hizmet yerini terk etmeme cezası" verilecek.

6 ay ila 3 sene arasında hapis cezası verilecek

60 maddelik kanun teklifinin ilgili bölümünde, şu ifadelere yer verildi:

Kendisine özel bir mezuniyet verilmediği halde, görevdeki personel ile kamu görevlisi sıfatı sona erenlerden, görevde oldukları süre içerisinde bulundukları makam ve görevlerine ilişkin ünvanlarını kullanarak veya görevi ve sıfatı icabı muttali olduğu askeri muamelat, teşkilat, harekat, tesisat veya tertibata müteallik işler hakkında beyanat veren, yazı yazan veya sair surette açıklamada bulunanlar her kim olursa olsun, fiili daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde 6 aydan 3 seneye kadar hapsolunur.

Görüntü paylaşımı yasaklanıyor

Sosyal medyada askeri personel hakkındaki paylaşımlara düzenleme yapılması planlanıyor.

Buna göre, personelin görüntüleri paylaşılamayacak. Birlikler hakkında bilgi verilemeyecek:

Kendisinin veya başka bir askeri personelin askeri kimliğinin, görev veya faaliyetleri kapsamında askeri bilgi, belge, konum bilgisi veyahut bunlardan herhangi birini içeren resim, yazı, fotoğraf, ses kaydı, video gibi görsel ve işitsel materyallerin Milli Savunma Bakanlığınca yetki verilen durumlar hariç, radyo, televizyon, internet, sosyal medya, gazete, dergi, kitap ve diğer tüm medya araçları ile her türlü yazılı, görsel, işitsel ve elektronik kitle iletişim araçları vasıtasıyla yayınlanması veya açıklanması yasaktır.