Atatürk'ün boyu tarihçileri böldü

Atatürk'ün boyu tarihçileri böldü

Genelkurmay'ın Atatürk'ün boyunun 1.68 değil de 1.74 cm olduğunu açıklaması tarihçileri böldü. Kimi Genelkurmay'ı desteklerken, kimi ise liderlik tartışması yapıldığı görüşünde.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan Atatürk Sitesi'nde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından mesajlarına kadar birçok bilgiye yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki "Atatürk Köşesi"nden girilen sitede, Atatürk'e, hayatına ve savaşlara dair bilgiler bulunuyor.

ÖZLÜK BELGELERİ YAYINLANDI

En çok dikkat çeken ise Atatürk'ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası oldu. Genelkurmay, Atatürk'ün boyunun kısa olduğu yönündeki iddialara özlük belgeleri yayınlayarak yanıt verdi. Belgelerde Atatürk'ün boyu bilinenin aksine 1.68 değil, 1.74 cm, kilosu 74-76 kg, ayakkabı numarasının ise 42 olduğu belirtildi. Bu bilgiler tarihçileri ikiye böldü. Atatürk'ün boyunun önemli olmadığını söyleyen tarihçilerin yanında, Genelkurmay açıklamasının, boy tartışması üzerinden liderlik tartışmasını olduğunu belirten tarihçiler görüşlerini şöyle ifade etti:

ÖZAKMAN: "TSK DOĞRU OLANI AÇIKLADI"

Tarihçi Turgut Özakman: "Boyuyla ilgili bir sürü şey uyduruldu. Atatürk'ün boyu 1.74'tür. Atatürk'ten anılar kitabında var. Kendi kitaplarımda da kullanıyorum. Boyunun 1.68 olduğu yanlış. Hatta gömlek numarası da 42'dir. Atatürk hakkında herkes bir şey uydurduğu için, Genelkurmay doğrusunu söylemek istemiştir.

ORTAYLI: "1.68 BİLİYORDUK"

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: "Mustafa Kemal Atatürk'ün boyunu ben de 1.68 cm olarak biliyordum. Bunun doğrusunu tam olarak kim biliyor ki açıklama yapmış. Bunların lüzumsuz konular olduğunu düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığı ne diye böyle bir açıklama yapıyor hala anlamış değilim."

HALAÇOĞLU: "GERÇEKLER OSMANLI ARŞİVİNDE"

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: "Osmanlı'da devlet erkanının, üst düzey yöneticilerin sicil-i ahval adında bir defteri vardı. Osmanlı arşivinde fiziki durumlarını ortaya koyan bir kitap var. O kitapta el yazısından bilgiler bulunuyor, oradan almış olabilirler. Bizim için boyunun önemi yok zaten."

"BOY DEĞİL LİDERLİK TARTIŞMASI"

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak: "Daha önce de Atatürk'ün sesi konusunda bir haber yayınlanmıştı. Sesinin 0'uncu yıl Nutuk'undaki gibi tiz olmadığı son derece gür olduğu haberleri yapılmıştı. Genelkurmay'ın boy açıklaması da benzer boyutta. Bu kez fiziki özellikleriyle ilgili açıklamalarla, liderliğine vurgu yapılıyor. Boyunun kısa değil, dönemin ortalamasına uygun olduğu açıklanmış. Buradaki amaç; Atatürk'ü aynı zamanda fiziki olarak da güçlü gösterme arzusu. Atatürk'ün görüşlerinin değeri sanki fiziki özellikleriyle eş değer tutuluyor. Ne kadar boyu uzun, sesi gür olursa, bu liderliğini arttırıyor gibi. Boyunun ne olduğu önemli değil. 1.55 cm olsa ne olur? Biz boyuyla, ayak numarasıyla ilgilenmiyoruz. Yani Menderes'in ayak numarası Atatürk'ten büyük olsa ne anlama gelir? Hiçbir ülkede bunlara dikkat edilmez."