Ayşenur İslam'dan kadın erkek eşitliği açıklaması

islam

TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar’ın sunduğu "Neler Oluyor" programına konuk olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, bakanlığının yürüttüğü faaliyetlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan İslam, programda, gündemde yer alan Erdoğan'ın kadın erkek eşitliği hakkında ''fıtrata terstir'' sözlerine açıklık getirdi.

"KADINLA ERKEK ARASINDA MUTLAK EŞİTLİK YOK"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, dünya basınında da büyük yankı bulan, "Kadın ile erkeği eşit konuma getiremezsiniz, o fıtrata terstir" yönündeki sözlerini değerlendiren Bakan İslam, "Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmasını baştan sona büyük bir dikkatle dinledim. Şu anda gündemin bir algı operasyonuna maruz kaldığını düşünüyorum. Çok muhtevalı ve uzun bir konuşmaydı. Resmin tamamına baktığınız zaman bir kaşık suda fırtınalar koparıldığını gayet rahatlıkla görüyorsunuz. Ben şunu anladım; bu tartışmayı yapabilmek için ’fıtrat’ kelimesinin anlamını iyi bilmek lazım. Medyada yazılanlara baktığım zaman belki de çok iyi bilinmiyor diye düşünüyorum. En kestirme şekliyle gidersek fıtrat, ’yaradılış’ demek. Kadınla erkek, yaradılışları itibarıyla farklıdır; biyolojik, fiziki bazen ruhi olarak farklıdır. Dolayısıyla pek çok cins arasında mutlak bir eşitlik olmayacağı gibi kadınla erkek arasında da ’mutlak’ bir eşitlik yoktur" ifadelerini kullandı.

"KADINLA ERKEK EŞİT DEĞİLDİR ANCAK EŞDEĞERDİR"

"Kadınla erkek arasında mutlak bir eşitlik olduğuna inanırsak şayet o zaman pozitif ayrımcılıktan söz edemeyiz" diyen İslam, şöyle devam etti: "Pozitif ayrımcılık, bir tarafın zayıf olduğunu kabul etmek ve o tarafı güçlendirmek için eşitlik dışı davranmak demektir. Batı terminolojisinde, seküler anlayışta kadına pozitif ayrımcılık yapmayı çok övgüye değer bularak, aynı zamanda kadınla erkeğin mutlak eşit olduğunu söylemek ciddi bir mantık hatasıdır. Bunlar iki çelişen veridir. Dolayısıyla buradaki cümle doğru bir cümledir. ’Fıtrat itibarıyla kadınla erkek eşit değildir ancak eşdeğerdir’ cümlesi şunu anlatır: Varoluş bakımından eşittir yani eşref-i mahlûkattır ve hukuk önünde, hakları itibarıyla ve fırsatlar açısından eşittir.

''O CÜMLELERDE BİR TUHAFLIK YOK''

Bunların hepsi söylendi o konuşmanın içinde. Böyle baktığınız zaman o cümlelere herhangi bir tuhaflık yok, söylenen şey bu. Aynı konuşma içerisinde eşitliği sağlayacak olan şeyin adalet olduğu ifade edildi."