Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de
ensonhaber.com

Türkiye'de son dönemde başörtüsünün yasal ve Anayasal güvence altına alınması gündeme geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, başörtüsüne yönelik kanun teklifi vererek bu konunun yasal güvence altına alınması gerektiğini açıkladı.

Bunun ardından yasal teklifin yeterli olmayacağını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirterek talimat verdi.

Anayasa teklifi TBMM'de

Cumhur İttifakı paydaşlarının üzerinde çalıştığı Anayasa teklifi tamamlandı.

Hazırlanan Anayasa değişiklik teklifi, TBMM'ye sunuldu.

336 milletvekilinin imzası bulunan teklifi AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, beraberindeki vekillerle birlikte Meclis'e sundu.

Teklifin metninin tesliminden önce Zengin, kadın vekillerle birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de

336 vekilin imzaladığı teklif Meclis'te

Zengin burada, "Başörtüsü yasakları sistematik olarak Türkiye'de kadınlara yönelik bir soykırımdı. Başörtüsüne bir ‘bez parçası’ diyenler bu meseleyi hiç anlamamışlardır.

Tüm bu söylemlerle meseleye yaklaşım, bu meselenin hiç anlaşılmadığını gösteriyor. AK Parti, MHP ve BBP'nin 336 vekilinin imzaladığı teklifi Meclis'e sunacağız.

Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de VİDEO


"Teklifimiz sadece başörtülü kadınlara değil"

Teklifimiz sadece başörtülü kadınlara değil. Biz teklifimizde başı açık kadınların da özgürlüğünü savunuyoruz. Çok yaralandığımız başlıkları sayıyoruz.

Teklifte 2 maddemiz var. Biri kadının kıyafetine sadece kendisinin karar verebileceği öngören teklif bir diğeri de aile müessesesine dair.

"Evliliğin bir erkek ve kadın arasında olduğu ibaresi"

Bizim anayasamızda aile toplumun temeli kabul edilmiştir. Bir toplumu tahrip etmek istiyorsanız önce aileye tahrip etmeniz gerekmektedir.

Biz anayasaya evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir müessese olduğu ibaresini koyuyoruz.

Biz bu kanunun da çok önemli olduğunu düşünüyoruz." dedi.

"Temmennimiz referanduma gitmeden Meclis'ten çıkmasıdır"

Ayrıca teklifin TBMM’den halk oylamasına gitmeden çözülmesi çağrısında bulunan Zengin, "Diyorum ki geliniz, bu anayasa değişikliğine destek veriniz. Bu, TBMM’de çözülmelidir. 400 milletvekilini geçerek referanduma ihtiyaç olmadan TBMM’ye yakışan budur" dedi.

Zengin, teklifin ne zaman Meclis Genel Kurulu’na geleceğiyle ilgili soruya, "Sayın başkanımız Anayasa Komisyonu'muza yönlendirecektir. Nihayetinde ocak ayı sonunda görüşülüp, şubatta Meclis’e gelecektir. Daha evvel olduğu gibi 400'ün üzerinde rey alarak referanduma gitmeden, Meclis’in onuru olarak Meclis’ten çıkmasıdır temennimiz.

Zaten biliyorsunuz, 360 ile 400 oy almanız halinde mecburen referanduma gitmesi gerekiyor. Bizim amacımız 400 oyu aşması ve referanduma gerek kalmadan Meclis’in hep beraber bu tarihi yaraya noktayı koymasıdır" dedi.

Başörtülü ve başı açık vekiller birlikte

Teklif için kalabalık bir AK Parti heyeti Meclis'e geldi. Düzenlenen basın toplantısına ise AK Parti'nin başörtülü ve başı açık kadın milletvekillerinin katılması dikkat çekti.

CHP'nin tepkisi merak konusu

Düzenleme ile Anayasanın 24'üncü maddesinde değişiklik yapılacak. Anayasa'ya, "Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz" şeklinde bir hüküm eklenecek.

Teklif, 41'inci maddenin birinci fıkrasının başlığı ile birlikte değiştirilmesini de içeriyor.

"Evlilik birliği, kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir" ifadesi Anayasa metnine konulacak.

Bundan sonraki süreçte en çok merak edilen konu ise CHP'nin teklife vereceği tepki...

Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de

Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de

Başörtüsü Anayasa teklifi TBMM'de