Beyşehir Gölü kuraklık sonrasında beyaza büründü
İHA

Türkiye en kurak kışını geçiriyor.

Uzun süre mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığı sonrasında göl ve barajların su seviyesinde büyük ölçüde geri çekilme yaşandı.

Bunun yanı sıra devam eden sıcak havalar arılardan, ağaçlara farklı farklı noktalarda sorun teşkil etti.

Son günlerde beklenen kışın gelmesiyle vatandaşların yüzü gülmeye başladı.

Kar 15 santimetreyi buldu

Konya'nın Beyşehir ilçesinde gece yarısından itibaren etkili olan kar yağışı sonrasında ilçe beyaza büründü.

İlçe merkezinde 3 santim olarak ölçülen kar kalınlığının bazı kırsal mahalleler ile yüksek kesimlerde 15 santimetreyi aştığı gözlendi.

Buz kütleleri oluştu

Beyşehir’de kar yağışının ardından göl kıyısında bulunan kameriyelerde soğuk hava nedeniyle buz kütleleri oluştu.

Avlanma bir süreliğine durdu

Türkiye’nin önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden olan Beyşehir Gölü’nde yağan karın ardından etkisini göstermeye başlayan soğuk hava nedeniyle balıkçıların büyük bölümü de avlanma faaliyetlerine ara verdi.

Kar yağışı sonrası kıyılarda parka çekilen balıkçı tekneleri de beyaz örtüyle kaplandı. Soğuk havadan göl kıyılarında gezinen su kuşları da olumsuz etkilendi.

Göl etrafında kuşlar yemek aradı

Su kuşlarının su yüzeyindeki yiyecek arayışı dikkat çekti. Çok az sayıda balıkçının teknesiyle göl sularına açıldığı görüldü.

"Kar yağışı hepimizi heyecanlandırdı"

Beyşehir Gölü kıyısında yürüyüş yapan ilçe sakinlerinden Mehmet Ziya Arıkan, Beyşehir’de bir aydır kar yağışı beklediklerini ancak yağışın bir türlü gelmemesinin üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Son bir aydır ha bu hafta ha bu hafta gelecek diyerek beklemenin problem haline geldiğini ifade eden Arıkan şu ifadeleri kullandı:

Bu gece yarısı kar yağışı başlayınca haliyle hepimizi heyecanlandırdı, sevindirdi.

"Türkiye için kar yağışı çok kıymetli"

Gece yarısı uyandığında kar yağışının olduğunu görünce büyük bir sevinç yaşadığını dile getiren Arıkan, sözlerine şu şekilde devam etti:

Baktım kar atıştırıyor. Yaklaşık 3-4 saat yağan bu karı görünce o sevinçle, heyecanla uyuyamadım.

Kar yağışı her yer için önemli. Tüm dünya, Türkiye için kar yağışı çok kıymetli. Zamanında alamadığımız yağışlar belki bir ürün verimsizliği olarak yansıyacak bunu biliyoruz. Ama Beyşehir’de özellikle, bir de gölümüz kuruyor.

Gölümüzün suyu çok azaldığı için burada her yerden daha kıymetle, hasretle beklediği bir yer haline geldi kar yağışı. O bakımdan böyle bir mutluluğu paylaşmak durumundayız.

Kar yağınca balıkçıların büyük bölümü ava ara verdi. Motor sesleri çıkmıyor ama bunu da hissetmek, özellikle soğuğu da hissetmek çok güzel aslında.

Beyşehir merkezde yağan kar miktarı belki 5 santimi bile bulmadı ama Şamlar yoluna, Yaka Manastır’a çıktığımda yaklaşık 20 santim kadar kar var ki, bu çok mutluluk verici.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)