Cenazesi olanlar yasaktan muaf mı? Cenaze işlemleri için izin belgesi..
ensonhaber.com

Koronavirüs ile mücadelede Türkiye'de 17 gün sürecek olan tam kapanma dönemine geçilirken, muafiyet şartları da belirlendi.

Kısıtlama günlerinde şehir dışında cenazesi olan veya cenazeye refakat edecek olan vatandaşlar, yasaklardan muaf tutulacak mı merak konusu oldu.

İçişleri Bakanlığı tam kapanma tedbirleri konusu genelgede kısıtlamalardan muaf olan kişi ve meslek gruplarını açıkladı. Peki sokağa çıkma yasağında cenazesi olanlar ne yapacak? Cenaze için izin belgesi gerekir mi? İşte genelge detayları..

TAM KAPANMADA CENAZESİ OLANLAR YASAKTAN MUAF MI?

Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde şehirler arası kısıtlamasının istisnaları olarak yapılan açıklamada;

"Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat etmek amacıyla herhangi bir cenaze yakınının e-Devlet kapısındaki İçişleri Bakanlığına ait e-BAŞVURU veya ALO 199 sistemleri üzerinden yapacakları başvurular (yanında akraba konumundaki 9 kişiye kadar bildirimde bulunabilecektir) sistem tarafından vakit kaybetmeksizin otomatik olarak onaylanarak cenaze yakınlarına gerekli seyahat izin belgesi oluşturulacaktır." ifadeleri yer aldı.

Cenaze nakil ve defin işlemleri kapsamında başvuru yapacak vatandaşlarımızdan herhangi bir belge ibrazı istenilmeyecek olup Sağlık Bakanlığı ile sağlanan entegrasyon üzerinden gerekli sorgulama seyahat izin belgesi düzenlenmeden önce otomatik olarak yapılacaktır.

Cenazesi olanlar yasaktan muaf mı? Cenaze işlemleri için izin belgesi..

CENAZE İZİN HİZMETİ

Cenaze sahibi vatandaşların mağdur olmalarının önüne geçilmesi amacıyla elektronik ortamda "cenaze izin hizmeti"ne de seyahat izni başvurusundan ayrı ulaşılabilecek.

Ayrıca cenaze izni için başvuru sırasında vatandaşların elektronik ortamda "ölüm belgesi" yüklemesi uygulamasından da vazgeçildi.

Başvuru konusunun doğruluğu, İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasındaki sistem entegrasyonlarıyla teyit edilecek.