Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin mültecilere sahip çıkmak gibi bir derdi yok
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin "Göç: Önümüzdeki Yirmi Yılın Projeksiyonu ve Ötesi" başlıklı uluslararası konferansa katıldı.

Konferansta konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, göç konusunun küresel bir meseleye dönüştüğünü belirtti.

"MÜLTECİLERİN SAYISI 26 MİLYONA YAKLAŞTI"

2. Dünya Savaşı'ndan bu yana, en çok insan hareketliliği döneminin yaşandığını vurgulayan Erdoğan, "Dünya genelinde göçmenlerin sayısı 272 milyona, yerlerinden edilen kişilerin sayısı 80 milyona, mültecilerin sayısı ise 26 milyona yaklaşmıştır." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin mültecilere sahip çıkmak gibi bir derdi yok

"OBAMA KOBANİ İÇİN DESTEK İSTEDİ"

Zulme ve katliama uğrayan herkese güvenli bir liman olduklarını söyleyen Erdoğan, ABD Eski Başkanı Barack Obama'nın Kobani'deki Kürtler için kendisinden destek istediğini anlatarak şu ifadelere yer verdi:

"2. Dünya Savaşı sırasında Avrupa'daki Türk diplomatlar, Türk pasaportuyla yüzlerce mazlumu soykırımdan kurtardı. Zulme ve katliama uğrayan herkese güvenli bir liman şevkatli bir yuva olduk. Maddi imkanları bizden kat ve kat fazla olan ülkeler mültecileri toplama kampına mahkum ederken, biz bu insanlarla ekmeğimizi paylaştık. Obama görevdeyken şahsımı aradı ve Kobani'deki Kürtlerin zor durumda olduğunu ve bu konuda özellikle kapıları açma konusunda destek istedi.

Dedim ki bu durumda nasıl olacak. Bana verdiği cevap şu; Bu insanlar ölümle karşı karşıya. Gerekirse biz tüm mühimmatla buraya uçağı indireceğiz. Ben de dedim ki, biz buna ortak olamayız. O olay ile birlikte binlerce Kürt kardeşimiz o olay neticesinde öldü. Biz ona rağmen kapılarımızı açtık. On binlerce Kobanili Kürt hala bizim ülkemizde."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Obama ile Kobani görüşmesini anlattı

"ABD'NİN MÜLTECİLERE SAHİP ÇIKMA NİYETİ YOK"

Konuşmasının devamında ABD'ye tepki gösteren Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

Suriye'nin kuzeyinde bakıyorsunuz ABD'li bir general diyor ki: Biz şu anda PKK/YPG/PYD ile beraberiz. E bu nasıl NATO'da ittifak 2 ülke. Bunların mültecilere sahip çıkmak gibi bir niyetleri yok. Dertleri başka. Hala teröristlerle beraberler. Biz de terör ve teröristlerle mücadelemizi sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz. Mağdur durumdaki bu insanlara, kendi vatandaşımıza ne hizmet veriyorsak hiçbir karşılık beklemeden sunduk. Bütün bunları çıkar hesabı reklam olsun diye değil, inancımızın, imanımızın kültürümüzün geleneğimizle yaptık.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD'nin mültecilere sahip çıkmak gibi bir derdi yok