Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adnan Menderes'in mektubunu okudu
ensonhaber.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir dizi toplu açılış için Aydın'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada merhum Başbakan Adnan Menderes'i andı.

Adnan Menderes nedeniyle Aydın'ın farklı bir yeri olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe zihniyetini eleştirdi.

Erdoğan daha sonra Adnan Menderes'in idam edilmeden önce kaleme aldığı mektubu okudu.

"Menderes'in demokrasi bayrağını kaldırdığı Aydın'ın gönlümüzde farklı bir yeri var"

Sözlerine, "Yaklaşık 1 yıllık aranın ardından tekrardan sizinle bir arada olmaktan memnuniyet duyuyorum. Rabbim kardeşliğimizi daim eylesin diyorum. Rahmetli Menderes'in demokrasi bayrağını kaldırdığı Aydın'ın gönlümüzde farklı bir yeri var." ifadeleriyle başlayan Erdoğan şöyle devam etti:

Menderes'le birlikte 592 kişinin aylar boyunca demokrasi tarihimize yüz karası olarak geçecek nobranlıkla yargılandığı Yassıada'yı biliyorsunuz. Biz bu yeri aldık, Demokrasi ve Özgürlükler Adası haline getirdik. AK Parti bu, CHP'den farkımız, yandaşlarından farkımız bu. Aydın 14 Mayıs'ta CHP'ye en ideal dersi vermeye hazır mı? Ana kademe, kadın kolları, gençler hazır mıyız?

Menderes'in son mektubunu okudu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dilinden Adnan Menderes'in yazdığı mektup ise şöyle:

Size dargın değilim. Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, 'Adnan Menderes hürriyet uğruna ortaya koyduğu başını on yedi sene içinde almadığınız için sizlere müteşekkirdir.' İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme bu kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz? Şunu da söyleyiniz ki, milletçe bir gün mutlaka kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi, efendilerinizi yine ben 1950'de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun.