Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi
AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Rusya'nın Soçi kentine gitti.

Esenboğa Havalimanı'ndan biniş yaparak TC-TRK uçağı ile saat 11.15'te, Rusya'nın Soçi kentine inen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Yardımcısı Fuat Oktay ve Ankara Valisi Vasip Şahin ve ilgililer uğurladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

RESMİ KONUT'TA BİR ARAYA GELDİLER

Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi.

Burada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgesel gelişmelere yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Basına kapalı gerçekleşen görüşme 2 saat 45 dakika sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

7 AY SONRA İLK BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

7 ay sonra yapılan yüz yüze görüşmenin ana gündemi ise Suriye'deki gelişmeler oldu. Heyetler arası görüşmenin olmadığı toplantıda, iki lider baş başa konuştu.

Erdoğan, ilk olarak Tel Rıfat ve Münbiç’teki PKK varlığına dikkat çekti. Astana anlaşmalarına uygun şekilde terör varlığına son verilmesine vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Soçi'de Putin'le görüştü VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

GÖRÜŞME SONRASI CUMHURBAŞKANI'NDAN AÇIKLAMALAR

Görüşme sonrasında kameraların karşısına geçen iki lider, değerlendirmelerde bulundu.

Görüşmeye ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Daha önce de planladığımız gibi bu yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirmekten çok mutluyum. Gerçekten koronavirüs birçok dostu birbirinden ayırdı. Dünyada şu anda bu koronavirüsten ölenlerin sayısına baktığımız zaman 4 milyon 700 bin insan öldü ve tabi tüm tedbrileri almamıza rağmen mücadelemiz çok zor şartlarda devam ediyor.

Öncelikle benim sizlere tabi teşekkürüm var. Yangın ve felaketlerde bize vermiş olduğunuz destek sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum.

TURİZM VE YANGINLARA VERİLEN DESTEĞE TEŞEKKÜR

Gönderdiğiniz bu uçaklardan maalesef iki arkadaşımız şehit oldular. Onun için tekrar baş sağlığı diliyorum. Gerçekten dostlar zor günlerde belli oluyor. Gerek askeri, gerek ticari alanlarda Türkiye-Rusya ilişkileri çok farklı bir şekilde kendini gösteriyor.

Ticaret hacminde kısmi bazı iniş çıkışlar olsa da şu anda gayet iyi bir durumda. Daha da iyi bir konuma gelecğeine inanıyorum. Özellikle turizm alanında verdiğiniz desteğe teşekkür ediyorum. Rus dostlarımızın Türkiye'yi tercih edişlerinden dolayı minnettarız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

AKKUYU'DA SON DURUM

Sizin de az önce ifade ettiğiniz gibi Akkuyu'yu ziyaret ettim. İnşaat devam ediyor. Aldığım bilgilere göre de belirlenen zamanda bitecek. Önümüzdeki yıl birinci ünitenin açılışını yapabileceğiz. Yoğun bir çalışma var. Burada 13 bin insan çalışıyor. Bunların 10 bini Türk, 3 bini Rus. Neredeyse tamamına yakını Rusya'da eğitim aldı. Bu da aramızdaki ilişkilerin pekişmesine neden oldu.

BM GENEL KURULU'NDAKİ GÖRÜŞMELER

Diğer önemli konu da savunma sanayisinde brilikte attığımız adımlar. Bunu da ayrıca konuşmamızda fayda var. BM Genel Kurulu'nda da bize bazı konuları özlellikle sordular. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik.

Çünkü attığımız adımlardan geri dönemmiz mümkün değil. Özellikle inanıyorum ki Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün güçlendirmemizde büyük faydalar var.

Suriye ile ilgli attığımız adımlar da büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı ine Türkiye-Rusya ilişkilerine bağlı. Bu ev sahipliği için çok teşekkür ediyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le görüşmesi sona erdi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)