Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak basın açıklaması
ensonhaber.com

erdoğan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader’i resmi törenle karşıladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı ile yaptığı görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda Hakan Fidan'ın MİT'e geri dönmesi ve dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile yapılan ekonomi birifingi hakkında konuşan Erdoğan, şunları söyledi;

"BİZ BİR METİN AÇIKLADIK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile dün yaptığı ekonomi brifingi hakkında da şunları söyledi;

"Görüş ayrılıklarının olmadığı bir yer söz konusu değil. Tabii ki olur ama biz sonunda bir metin açıkladık. Bu metinde de görüldüğü gibi faiz konusunu özellikle görüştüğümüzü, bunun yanında ekonomik gelişmeleri yerinde değerlendirme, büyümeyle ilgili durumu değerlendirme ve bundan sonraki sürece yönelik olarak da özellikle hassasiyetimiz şudur: yatırımların aksamaması, gerilememesi ve bu konuları görüştük. Bu konuda yatırımları teşvik edici tedbirlerin alınması noktasında Merkez Bankasının da bir işlevinin olacağı düşüncesini özellikle paylaştık.

"SORUNU TATLIYA BAĞLADIK"

Ben de yanıma ekonomiyle ilgili başmüşavirlerimizi almak suretiyle, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Bey ve Merkez Bankası Başkanımız olmak üzere değerlendirmeyi yaptık. Sonunu tatlıya bağladık. Temenni ederim ki bundan sonraki süreçte bu vardığımız neticeyi daha sık aralıklarla bir araya gelmek suretiyle sürdürürüz ve açıklarımızı bir an önce kapatır, inşallah gerek kurda, gerek faizde, gerekse özellikle Türkiye'nin yatırımlarında herhangi bir gerileme olmadan kararlı bir şekilde bu süreci sürdürürüz diyorum ve hep birlikte bu konsensüsü sağlayarak, açıklamamızı da biliyorsunuz yaptık ve bu şekilde adımları atmanın kararını aldık."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sorunu tatlıya bağladık İZLE

HAKAN FİDAN'IN MİT'E DÖNÜŞÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakan Fidan'ın MİT'e dönüşüyle ilgili şunları söyledi;

"Hakan Bey'in bu görevden istifasıyla ilgili kanaatimi açıklamıştım. Ben inanıyorum ki şuan da vermiş olduğu karar isabetli bir karar olmuştur. Sayın Başbakan ile de görüştük bu işin hukuki incelemeleri yapıldı. Hukuken yeniden görevine dönmesine bir mani yok. Eleştirenler bu işleri incelemeden, araştırmadan konuşuyorlar. Bunlar boş şeyler. Biz işimize bakıyoruz. Bizim bir derdimiz sıkıntımız yok derdi olanlar düşünsün. "

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak basın açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmalarının satır başları;

BAŞKANLAR TÜRKİYE'Yİ AB SÜRECİNDE YALNIZ BIRAKMADILAR

"Bu iadei ziyaret Türkiye Macaristan ilişkilerinin ne tür sıklıkla devam ettiğinin en güzel ifadesidir. 2014 sonu itibari ile özellikle ekonomik ilişkilerde yaklaşık 2 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Hedefimiz en kısa zamanda bunu 5 milyon dolara ulaştırmak. Bunun dışında bizim siyasi işbirliğimiz çok büyük anlam ifade ediyor. Özellikle AB sürecinde Macaristan'ı her zaman yanımızda gördük, desteklerini Türkiye'den esirgemediler. Devletlerin devamlılığı esasını yönetimlerin değişmesine rağmen Macaristan'da gördük. 12 Yıllık başbakanlık dönemimde değişen Başbakanlar hiç bir zaman Türkiye'yi AB sürecinde yalnız bırakmadılar. Bundan dolayı da şahsım ve milletim adına ayrıca teşekkür ediyorum. Tabi AB süreci aynı kararlılıkla devam ediyor.

TERÖRLE MÜCADELEDE ORTAK HAREKET EDİYORUZ

Terörle mücadelede aynı birlikteliği savunuyor, aynı şekilde birlikteliğimizi devam ettirme gayretindeyiz. Kültürel noktada ortak yanlarımız var, tarihi noktada ortak zenginliklerimiz var. Kendileri de Türkiye'deki Macaristan'a ait buradaki eserlerin ziyaret edilecek olması bu ziyaretle birlikte adeta tarihten bugüne yarına bir seyir bu da bizler için bir şükran vesilesidir. Aynı şeyi bizler Macaristan ziyaretlerimizde yapıyoruz. Bunlar da tabi bu işin kadim dostluk noktasında önemli ayağını oluşturuyor. Aramızda Macaristan ile yüksek düzeyli stratejik konsey anlaşması var. Bunun birincisini Başbakanlığım dönemimde Sayın Orban ile yapmıştık. İkincisini Sayın Davutoğlu ile gerçekleştirdiler. Bu da kararlılıkla devam etmesinin bir ifadesi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak basın açıklaması

MACARİSTAN'IN DENEYİMLERİNDEN FAYDALANMAK İSTERİZ

Bir diğer konu bizim enerji ile ilgili bulunduğumuz nokta. Bir transit geçiş noktasında oluşumuzun bize yüklediği sorumluluklar var. Şu anda bir tarafta TANAP olayı var, şimdi Sayın Putin'in de ifadesi ile Türk Akımı süreci var. Biz burada da avrupada, özellikle avrupaya açılan bir kapı olarak dostlarla doğalgaz ve nükleer konuda ki Macaristan'ın deneyimi var. Biz de kendilerinden istifade etmek isteriz. Bir diğer konu AB'de görüşmelerde şuanda 17 nolu fasıl ki bu da parasal fasıldır. Letonya'nın dönem başkanlığında bunun artık çıkarılmasını istiyoruz. Bu konuda Macaristan'ın desteğini de ciddi manada önemsediğimi özellikle ifade etmek istiyorum. Bütün bunların yanında Türkiye doğu ile batıyı bağlayan bir köprü ve bu görevimizi hassasiyetle sürdürmenin gayreti içerisindeyiz.

İYİ İŞLER YAPACAĞINA İNANIYORUM

Özellikle de Macaristanlı dostlarımız 2020 yılına kadar AB fonlarından alacakları destekle önemli otoyol projeleriyle ciddi adımlar atmanın planlamaları içindeler. Dünyada müteahhitlik sektöründe ikinci sırada yer alan Türk müteahhitlerin Macaristan'da önemli iş çıkaracaklarına inanıyorum."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortak basın açıklaması

TÜRKİYE'NİN AB'YE KATILIM SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ

Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader ise şunları söyledi;

"Türkiye AB'nin ekonomik yapısının bir parçasıdır. Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ı AB ülkelerine gitmekte. Yani Türkiye ekonomisi dış ticareti AB'nin zaten içerisinde. Başkalarına örnek oluşturmaktayız. Zira Türkiye'nin milli gününde Macar Medyası'nda Türk Günü ilan edildi ve şimdi Türk Medyası'nda da Macar günü düzenlenecek. Bunun için Türkiye'ye teşekkür ederiz. Türkiye'de Macaristan'ın tanıtımı gerçekleştirilecek. Yaklaşık bin Türk öğrenci eğitim görmekte ve bu sayı yıldan yıla artmakta."