Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşma
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı.

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2020 yılında ödül almaya hak kazanan bilim insanlarını tebrik etti.

"YENİ ÇALIŞMALAR KADİM MEDENİYETİMİZİN GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR"

Türkiye'nin son 18 yıldır ortaya koyduğu başarıların, ilim ve irfana sahip çıkmasına borçlu olduğun belirten Erdoğan, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu yıl TÜBİTAK Ödülleri'nde 18 bilim insanımıza TÜBA Ödülleri'nde ise 43 bilim insanına takdirlerimizi iletiyoruz. Bu arkadaşlarımızın başarılarını diğer bilim insanlarını da teşvik edeceğine inanıyorum. Her birinize şükranlarımı sunuyorum. Sizlerin ortaya koyduğu her yeni çalışma, bilim dünyasında Türkiye'nin varlığını kadim medeniyetimizin gücünü ifade ediyor. Her bilim insanımızın yanında olarak biz de üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşma

"EĞİTİM VE BİLİMSEL ÇALIŞMA ÖNCELİĞİMİZ"

Eğitimi ve bilimsel çalışmayı desteklemeyi önceliklerimizin en başına yerleştirdik. Daha önceki dönemlerde kısır ideolojik bakış açılarıyla eğitim-öğretim üzerine kurulan bariyerleri kaldırdık. Zorunlu eğitimi 8 yıldan 12 yıla çıkararak lise seviyesinde okullaşma oranını yüzde 100'e yaklaştırdık.

En büyük atılımlardan birisini de yükseköğretimde gerçekleştirdik, üniversite sayımızı 207'ye çıkardık. Şimdi okul öncesi eğitime odaklandık. Biz geldiğimizde yüzde 10 olan okul öncesi öğretimi yüzde 75'lere yükselttik. Eğitim alanında yaptığımız yatırımlar meyvelerini verdikçe önümüzdeki yıllarda çok daha büyük kazanımlar elde edeceğimize inanıyorum.

Erdoğan: Biz bilimi sadece ve sadece insanlık yararına üretiriz VİDEO

"BİLİM İNSANLARIMIZI ROL MODEL GÖSTERİYORUZ"

Bu süreçte bilim insanlarımızı çocuklarımıza rol model olarak gösteriyoruz. Hiç şüphesiz bilim ve teknoloji insanlığın faydasına kullanıldığında faydalıdır. Bir ilmin sadece eyleme dönüşmesi yeterli değildir. Gerekli olan faydalı hale gelmesidir. Sizlerin ortaya koyduğu bilimi, teknolojiyi özgün ve değerli kılan bu hassasiyettir. Faydasız ilimden Allah'a sığınırız. Eğer ailenizden, kendinizden feragat ederek yaptığınız çalışmalar insanlığa fayda sağlamıyorsa oturup bir düşünmek lazım.

Bilim ve teknolojiyi yıkıcı güç olarak gören, bunu sömürü aracı olarak kullanan ülkeler var. Bu medeniyetin evlatları bilimi insanlık yaratına üretir, teknolojiyi insanlık yararına geliştirir. Bizim medeniyetimize yakışan da dünyanın Türk bilim insanlarından beklediği de bu duruştur. Türkiye'yi kritik teknolojilerin pazarı değil, üreticisi yapma hedefimiz de budur."

Erdoğan: 1500 lisans öğrencimizi AR-GE ve yenilik süreçlerine dahil ettik VİDEO

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'nde yaptığı konuşma