AA & Ensonhaber

Türkiye ile Irak arasında kritik anlaşmalara imza atılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Nisan’da Irak'ı ziyaret edecek.

12 yıl aranın ardından gerçekleştirilecek ziyarette Ankara-Bağdat ilişkileri tüm yönleriyle ele alınacak.

Ziyarete ilişkin bazı ayrıntıları paylaşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, imzalanacak anlaşmaların sayısını açıkladı.

Erdoğan Irak'a gidiyor: 20'den fazla anlaşma imzalanacak

Anlaşmalar için ön mutabakatların tamamlandığını belirten Fidan, şunları söyledi:

Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında 20'den fazla anlaşmanın hayata geçirilmesi için, imzalanması için ön mutabakatları şu anda tamamlamış durumdayız.

Yarın, inşallah kendileri oradayken bu anlaşmalar siyasi liderlerin huzurunda imzalanacaklar.

"Amacımız, bölgede refahın gelişmesi için elimizden geleni yapmak"

Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Irak ziyaretine ilişkin şu ifadeleri kullandı:

Bizim amacımız bölgesel istikrarın, refahın ve kalkınmanın mümkün olduğu bir ilişki trafiği içerisinde bulunmak, ilişkilerimize bu şekilde kurumsallaşma getirmek, bölgede düzenin ve refahın gelişmesi için elimizden geleni yapmak.

Güvenlikten tarıma birçok konu var

Bu doğrultuda hareket ettiklerini belirten Fidan; güvenlik, enerji, tarım, su, ziraat, sağlık ve eğitim gibi alanlarda uzun zamandır yürütülen çalışmalara dikkati çekti.

Bakan Fidan, bu açıklamayı, İstanbul’da Moritanya Dışişleri Bakanı Muhammed Salim Vild Merzuk ile Bakanlığın İstanbul Temsilciliği'nde düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında yaptı.

Bağdat ve Erbil'de kritik temaslar

Dışişleri Bakanı Fidan ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Irak ziyareti kapsamında Bağdat ve Erbil'e gideceğini dile getirdi.

Erdoğan, Bağdat'ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile bir araya gelerek çalışma toplantısı yapacak. Ardından anlaşmalar imzalanacak.

Irak'tan açıklama

Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avvadi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak ziyaretiyle iki ülke ilişkilerinde "niteliksel sıçrama" yaşanacağını söyledi.

Avvadi, Erdoğan'ın Bağdat temaslarında masada olacak "su meselesi, Kalkınma Yolu Projesi, terör örgütü PKK'nın Irak'taki varlığı ve Türk şirketlerinin Irak'taki yatırımları" konularına ilişkin ortak komisyonların çalışmalarının sona erdiğini ifade etti.