Dışişleri Bakanlığı'ndan Danimarka'daki Kur'an-ı Kerim saldırısına tepki
ensonhaber.com

Son aylarda yurt dışında Müslümanların değerlerine yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

İlk olarak İsveç'in başkenti Stockholm'de İslam'ı hedef alan Aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) Lideri Rasmus Paludan, burada yere attığı Kur’an-ı Kerim’i daha sonra yaktı.

İsveç güvenlik güçlerinin gözü önünde yapılan çirkin saldırının ardından benzer bir görüntü Hollanda'da da ortaya çıktı.

Burada da kutsal kitabın yakılması, büyük tepkilere yol açtı.

Tepkilerin odağındaki Danimarkalı siyasetçi Paludan bir kez daha Kopengah'daki bir caminin karşısında Kur’an-ı Kerim’i hedef aldı.

Nabızları yükselten olaya ilişkin tepkiler çığ gibi büyürken, dün akşam saatlerinde yine Danimarka'da benzer bir girişimde bulunuldu.

Canlı yayında İslam düşmanı pankart açıldı

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağı ve Kur'an-ı Kerim'e saldırı düzenlendi.

İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi Patrioterne Gar Live (Vatanseverler Canlı Yayında) isimli marjinal grup tarafından düzenlenen provokasyon, grubun Facebook hesabında canlı yayınlandı.

Provokatörler, İslam düşmanı pankart açtı, İslam'a hakaret içeren sloganlar attı, Türk bayrağına yönelik çirkin saldırı gerçekleştirdi.

Gereken önlemlerin alındığı bildirildi

Marjinal grubun provokasyonuna karşı Danimarka Müslüman toplumundan bir kişi yanında getirdiği hoparlörden Kur'an-ı Kerim'den sureler ve Danca mealini yayınladı.

Provokasyon sırasında herhangi bir şiddet olayı yaşanmazken Danimarka makamlarının, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçiliğini önceden bilgilendirdiği ve gereken güvenlik önlemlerini aldığı öğrenildi.

Provokasyondan önce ve sonra Türkiye'nin tepkisinin, uyarılarının ve beklentilerinin Danimarka makamlarına güçlü bir şekilde bildirildiği de belirtildi.

"Aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz"

Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Sert ifadelerde bulunan Bakanlık, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Danimarka’da dün (24 Mart) akşamüstü kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’e ve şanlı Bayrağımıza karşı yapılan aşağılık saldırıyı en güçlü şekilde lanetliyoruz.

Nefret suçu teşkil eden bu alçak eyleme ifade özgürlüğü adı altında izin verilmesini hiçbir şekilde kabul etmiyoruz.

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında gerçekleştirilen bu eylem, İslam düşmanlığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının Avrupa’da her geçen gün daha da endişe verici seviyelere ulaştığını ve geçmişten ders alınmadığını bir kez daha açıkça göstermiştir.

Bu eylemi en güçlü şekilde kınadığımız ve protesto ettiğimiz Danimarka makamlarına bildirilmiştir.

Danimarka makamlarını, bu nefret suçunun failleri hakkında gerekli işlemleri yapmaya, toplumsal huzuru, barış içinde bir arada yaşama kültürünü hedef alan bu tür provokasyonların önlenmesi amacıyla somut tedbirler almaya çağırıyoruz.