Ekonomi Koordinasyon Kurulu bir araya geldi! Büyüme mesajı verildi
İHA

Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı.

Gündemde yer alan sorunların görüşüldüğü ve son dönemde yapılan ekonomik faaliyetlere ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda; 12. Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program sürecini ile birlikte ihracat ve mesleki eğitim konuları ele alındı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekçi katıldı.

"Dezenflasyon sürecinde yatırım, üretim ve ihracat desteklenecek"

Kurul, toplantının ardından yayınladığı açıklamada şu değerlendirmeyi paylaştı:

Son dönem ihracat görünümü ile dezenflasyon sürecinde yatırım, üretim ve ihracatı destekleyecek, ihracatçı firmalarımızın rekabet gücünü artıracak ve finansmana erişimini kolaylaştıracak tedbirler görüşülmüştür.

"İstikrarlı bir büyüme modeli uygulamayı hedefliyoruz"

Ülkemizin dünya ticaretindeki ve küresel değer zincirindeki yerinin güçlendiği, reel sektöre yönelik hedefe odaklı ve kaliteli finansman imkanlarının sağlandığı, yeşil ve dijital dönüşümü odağına alan ve nitelikli beşeri sermayeyle azami istihdam oluşturan istikrarlı bir büyüme modeli uygulamayı hedefliyoruz.

Toplantıda masada olan konular

Toplantıda; On İkinci Kalkınma Planı ve OVP izleme ve değerlendirme süreci, ihracatı desteklemek için ihracat görünümü ve eximbank ihracat kredileri ile destekleri, teknoloji girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesi ve bu alanda finansal araçların yaygınlaştırılması, mesleki ve teknik eğitim politika belgesi gibi başlıca konular değerlendirildi.

Yine toplantıda 12. Kalkınma Planı Ve Orta Vadeli Programı denetlemek, hedeflerine ulaşması için Strateji Ve Bütçe Başkanlığı bünyesinde geliştirilen sistem üzerinden süreçler takip edilecek.

Sonuçlar ilgili kurumlara iletilecek.

2023'teki 6 toplantı

Toplantının ardından sosyal medya hesabında bir değerlendirme yapan Yılmaz, ekonomi politikalarının etkin bir koordinasyon içerisinde uygulanmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun 2023 yılı altıncı toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

Kasım ayı başında beş yıllık kalkınma hedeflerimizi ortaya koyan ve 2053 yılı perspektifi ile hazırlanan uzun vadeli kalkınma stratejimize yön verecek olan 12. Kalkınma Planı'mızı yayınladık. Bu kapsamda, ülkemizin dünya ticaretindeki ve küresel değer zincirindeki yerinin güçlendiği, reel sektöre yönelik hedefe odaklı ve kaliteli finansman imkanlarının sağlandığı, yeşil ve dijital dönüşümü odağına alan ve nitelikli beşeri sermayeyle azami istihdam oluşturan istikrarlı bir büyüme modeli uygulamayı hedefliyoruz.

Değerlendirilen konular:

Yılmaz aktardığı hedefler doğrultusunda gerçekleştirilen bugünkü toplantıda değindekleri konuları şöyle özetledi:

12. Kalkınma Planı hedeflerine ulaşmak amacıyla önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek politika, tedbir ve faaliyetlere yönelik izleme ve değerlendirme sürecini ele aldık. Buna göre, Strateji ve Bütçe Başkanlığı’mızca hazırlanacak olan üç aylık izleme raporlarını EKK'da düzenli olarak değerlendireceğiz.

Finansa erişim kolaylaşacak

Son dönem ihracat görünümü ile dezenflasyon sürecinde yatırım, üretim ve ihracatı destekleyecek, ihracatçı firmalarımızın rekabet gücünü artıracak ve finansmana erişimini kolaylaştıracak tedbirleri görüştük.

İhracat destekleri artırılacak

Eximbank ve İhracatı Geliştirme (İGE) A.Ş. finansman destekleri başta olmak üzere bankacılık sistemimiz genelinde ihracat finansmanı imkanlarının artırılmasını değerlendirdik.

Mesleki eğitim ve işgücü piyasasına daha kapsamlı yapılacak

Eğitim-istihdam-üretim ilişkisini güçlendirmek ve iş gücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli istihdamı sağlamak amacıyla mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesine yönelik yürütülen çalışmaları ve yeni yaklaşımları değerlendirdik. Mesleki eğitim ve işgücü piyasasına ilişkin ilgili diğer paydaşların da yer aldığı daha kapsamlı bir çalışmanın yapılması yönünde görüş birliğine vardık.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)