Enis Berberoğlu yeniden milletvekilli
AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), 17 Eylül 2020'de verdiği kararla eski CHP Milletvekili Enis Berberoğlu'nun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının oy birliğiyle ihlal edildiğine karar vermişti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere kararın, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi hükmedilmişti.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi ise Enis Berberoğlu hakkında AYM kararına uyulması yönünde karar verdi.

YENİDEN MİLLETVEKİLİ OLDU

Söz konusu mahkemenin, Berberoğlu hakkında verdiği "yeniden yargılama ve infazın durdurulması" kararı ile ilgili Başkanlık tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda okundu.

Tezkerenin okunmasının ardından, "MİT tırları davası" kapsamında kesin hüküm giydiği gerekçesiyle 4 Haziran 2020 tarihinde milletvekilliği düşen Berberoğlu, milletvekili vasfını yeniden kazandı.

Enis Berberoğlu yeniden milletvekilli

KILIÇDAROĞLU: MUTLUYUM

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Berberoğlu'nun milletvekili vasfını yeniden kazanmasına ilişkin, "Adalet açısından zaten bu gerekiyordu. Öbür türlü tam bir facia olurdu ama sürece baktığımızda sayın Berberoğlu beraatla müebbet arasında yargılandı. Düşünün bazı mahkemeler beraat, bazı mahkemeler müebbet cezası verdi.

Nasıl bir yargı, anlayış, etkilenme. Politik gücü de görüyoruz burada ama adaleti de görüyoruz. Sonuçta galip olan adalet. Enis Bey geldi, mutluyum, sevinçliyim ama Türkiye adına da üzülüyorum. Böyle bir tablo keşke hiç yaşanmasaydı." dedi.

Enis Berberoğlu yeniden milletvekilli

Bir kişinin milletvekilliğinin düşmesinden sonra yargı kararıyla tekrar parlamentoya gelmesinin Türkiye'de ilk kez gerçekleşen bir olay olduğunu aktararan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Bir Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması, Anayasa Mahkemesi'nin tekrar toplanması ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne, Adalet Bakanlığı'na ve ilgili mahkemeye kendi kararını göndermesi ve Anayasa Mahkemesi'nin özel olarak ayrıca Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece yargıyı değil, parlamentoyu, idare makamlarını da bağladığını hatırlatması hukuk açısından iyi ama keşke bunların hiçbirisi yaşanmasaydı ve Türkiye böyle bir süreci, Enis Bey de bu kadar büyük acıları yaşamasaydı."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)