Eskişehir'de güneş enerjili 3 boyutlu ‘maket polis aracı’ üretildi
AA

Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce, maket polis araçlarının farklı noktalarda konumlandırılarak daha fazla yarar sağlanması için proje hazırlandı.

3 BOYUTLU MAKET ARAÇ ÜRETİLDİ

Günlük ve saatlik yer değişimine imkan verecek şekilde yarı römork üzerinde güneş enerjili 3 boyutlu maket polis araçları tasarlandı.

15 günde yapımı tamamlanan araçların, trafik denetimlerinde kullanılmasına başlandı.

Eskişehir'de güneş enerjili 3 boyutlu ‘maket polis aracı’ üretildi VİDEO

KAZA SAYILARINI EN AZA İNDİRMEK AMAÇLANDI

Trafik Denetleme Şube Müdürü Zafer Aydın, kazaların önlenmesi amacıyla maket polis araçlarının yurdun dört bir yanında yol kenarlarına yerleştirildiğini hatırlattı.

Aydın, bu sayede trafik denetimlerinin etkili, sürekli ve yoğun yapılması, personelin görünürlüğüne katkıda bulunulması, sürücüler üzerinde sürekli denetim hissi oluşturulması ve "algılanan yakalanma riski duygusu" etkisi altında araç kullanımının sağlanmasının hedeflendiğini dile getirdi.

Eskişehir'de güneş enerjili 3 boyutlu ‘maket polis aracı’ üretildi

2020 YILINDA ÖLÜMLÜ KAZA ORANLARINDA YÜZDE 9 DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ

Eskişehir'i çevre illere bağlayan kara yollarında 9 maket polis aracının kullanıldığını söyleyen Aydın, bu sayede sorumluluk bölgelerinde 2020 yılında ölümlü trafik kazalarında 2019'a göre yüzde 9, yaralanmalı kazalarda da yüzde 25 düşüş sağlandığını söyledi.

"TAŞINABİLİR ŞEKİLDE TASARLANDI"

Yarı römork üzerine tasarlanıp üretilen mobil araçla ilgili bilgi veren Aydın, şöyle devam etti:

"Günün gelişen şartları da dikkate alınarak mobil maket trafik polis aracının günlük ve saatlik yer değişimine imkan verecek şekilde yarı römork üzerine imal edilmesi ile trafik kazalarının önlenmesinde daha aktif rol alacağı öngörülmüştür. 3 boyutlu maket model araç, ilimizde faaliyet gösteren 2 firmanın 15 günlük hummalı çalışmaları sonucu imal edilmiş olup, sorumluluk sahamızda kullanılmasına başlanmıştır.

"GÜNEŞ ENERJİLİ"

Maket model aracın römorkla beraber ağırlığı 400 kilogramdır. Yarı römorkumuz 750 kilogramın altında olduğu için tescil zorunluluğu bulunmamaktadır. 100x60 santimetre ebatlarında güneş enerjisi paneli ile şarj edilen aküyle, ortalama 3 gün boyunca tepe lambasının çalıştırılması sağlanmaktadır."

Eskişehir'de güneş enerjili 3 boyutlu ‘maket polis aracı’ üretildi

KAMERA SİSTEMİ DE BULUNUYOR

Aydın, yarı römorkun yol testlerinde, başka bir araca bağlanarak saatte 100 kilometre hızda rahatlıkla seyredebildiğinin belirlendiğini ve tamamen standartlara uygun olduğunu anlattı.

Taşınabilir maket aracın ön çeki demirinin, herhangi bir güvenlik zafiyeti oluşmaması için sökülebilir nitelikte imal edildiğini bildiren Aydın, "Araç üzerinde 2 kamera sistemi bulunmaktadır ve araç takip sistemine entegrasyonu sağlanmıştır." dedi.

Aydın, kentte mobil maket polis aracının sayısını artırmak amacıyla çalışmalarının sürdüğünü sözlerine ekledi.

Eskişehir'de güneş enerjili 3 boyutlu ‘maket polis aracı’ üretildi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)