FETÖ'nün kaset kumpası davasında karar

Yıllar önce internet ortamında eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile bazı eski MHP'li yöneticilerin özel hayatlarına ilişkin görüntüler yayılmıştı.

Yaşananlar üzerine FETÖ/PDY elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 171 sanık yargılanmaya başladı.

Dava bugün karara bağlandı.

Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülen 72. celsesindeki karar duruşmasında bir kısım sanıklar salonda hazır bulunurken, bazı sanıklar da tutuklu bulunduğu cezaevlerinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) ile katıldı.

120 sanığa 92 yıla kadar hapis

Mahkeme, hüküm verdiği 120 sanık hakkında 6 yıl 3 aydan 92 yıl 10 aya kadar hapis cezası verdi. Bu sanıklardan dinlemeleri yapan teknik ekipteki sanıklar Sedat Zavar 92 yıl 10 ay, İlker Usta 81 yıl, Gürsel Aktepe ise 72 yıl 3 ay hapis cezası aldı.

'Baykal' eylemlerinin cezası

Suç tarihinde istihbarat daire başkanlığı şube müdürü olarak görev yapan Gürsel Aktepe, 76 yıl 6 ay, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde istihbarattan sorumlu müdür yardımcısı Hami Güney 9 yıl 6 ay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde çalışma ofisine ‘böcek’ olarak adlandırılan dinleme cihazı koyduğu belirlenen İlker Usta 74 yıl 16 ay, Sedat Zavar ise 92 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

İHA'nın haberine göre diğer sanıklardan gazeteci Yener Dönmez, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme ve yayma’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ suçlarından 21 yıl, sanık Fatih Ünen’in eski CHP Genel Başkanı Baykal’a yönelik eylemleri nedeniyle, ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’ ve ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmesi’ suçlarından 13 yıl hapisle cezalandırıldı. Tutuksuz yargılanan sanıklardan 14’ü hakkında duruşmanın ardından tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

FETÖ'nün kaset kumpası davasında karar

46 sanığın dosyası ayrıldı

FETÖ elebaşı Gülen, gazeteci Cevheri Güven ve eski polis Enes Çığci’nin aralarında bulunduğu 46 sanığın ise dosyası ayrılırken 3 sanığın dosyası da tefrik edildi.

Baykal'ın evine 'böcek yerleştirildi'

AA'nın haberine göre ise davayla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında, Deniz Baykal ve sekreterinin telefonlarının dinlendiğinin belirlenmişti. Baykal'ın Angora Evleri'ndeki konutuna, kapıyı çilingire açtıran eski istihbaratçı polis dört sanığın 28 Ağustos 2008'de "böcek" olarak adlandırılan cihaz yerleştirdikleri ancak cihazdan ne tür ses ve görüntü elde edildiğinin belirlenemediği ortaya çıkmıştı.

Anahtarları kopyalandı, odalara gizli kamera yerleştirildi

Çilingirin müstakil evin kapı kilidini açtığı sırada istihbarat görevlilerinin çevreyi kontrol ettikleri, site güvenlik görevlilerinin binaya yaklaşmaları üzerine ise çilingir ile polislerin evin arkasına saklandıkları bildirilmişti. Dinleme ve fiziki takip sonucunda, bazı sanıkların Baykal'ın zaman zaman gittiği Çukurambar'daki bir evi takibe aldıkları, 27-28 Mart 2010'da dairenin kapı kilit anahtarının kopyalandığı, 13 Nisan 2010'da dairenin salon ve yatak odası kısmına gizli kamera yerleştirildiği öğrenilmişti.