Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: Türkiye ile NATO durumunu çözeriz

NATO'ya katılmak isteyen İsveç ve Finlandiya, Türkiye'nin itirazıyla karşılaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Boşuna yorulmasınlar, NATO’ya girmelerine 'evet' demeyiz." şeklinde mesaj verdi.

Finlandiya'dan Türkiye açıklaması

Erdoğan'ın mesajı, İskandinav bölgesinde geniş yankı uyandırdı. Bunun üzerine Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö'den açıklama geldi.

İsveç'e iki günlük resmi ziyaret gerçekleştiren Niinistö, İsveç Kralı Carl 16. Gustaf'ın da bulunduğu İsveç Parlamentosu'nda konuşma yaptı.

"Yapıcı müzakerelerle çözülebileceğine inanıyorum"

Türkiye'nin, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılması sürecindeki çekincelerini değerlendiren Niinistö, "Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine yönelik olumlu tavrını son günlerde değiştirdi ve oldukça sert bir tutum aldı. Bunun yapıcı müzakerelerle çözülebileceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Erdoğan ile görüşmeye hazırım"

Finlandiya lideri, ülkesinin NATO üyeliği konusundaki başka bir açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gündeme getirdiği sorunlar hakkında yeni bir görüşmeye hazırım." demişti.

AA'nın haberine göre, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da Türkiye ile aralarındaki farklılıkların üstesinden gelebileceklerini umduklarını kaydetmişti.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: Türkiye ile NATO durumunu çözeriz

"Bu nedenle NATO üyeliğine başvuru kararı aldık"

Öte yandan Niinistö, NATO üyeliğine başvuru sürecinde birçok olayın etken olduğuna ve Rusya-Ukrayna savaşıyla güvenlik endişelerinin arttığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Rusya'nın çevresindeki ülkelerin kendilerini nasıl koruyacağı seçeneğini kısıtlaması ve Ukrayna işgali durumu perçinledi. Bu nedenle NATO üyeliğine başvuru kararı aldık."

NATO sürecinde Finlandiya ve İsveç'in ortak hareket ettiğini vurgulayan Niiinistö, üyelik başvurusunu Brüksel'de beraber yapacaklarını kaydetti.

Terör faaliyetleri gündemde

NATO'ya katılıp müttefik dayanışmasından faydalanmak isteyen İsveç ve Finlandiya, Türkiye'ye karşı faaliyetler yürüten terör örgütlerine barınma imkanı sunmasıyla dikkat çekiyor.