Floyd'un ilk cenaze töreni Minnesota yapıldı
AA

Minnesota'da, polis şiddetiyle öldürülen siyahi Amerikalı George Floyd için ilk cenaze töreni düzenlendi.

Minneapolis kentindeki North Central Üniversitesi kampüsünde düzenlenen törene; Floyd'un aile yakınları, arkadaşları ve çevre halkı ile birlikte, dini ve siyasi liderler de katıldı.

DİZ ÇÖKÜP, ÖYLE KARŞILADILAR

Amerikan basınının canlı yayınladığı törenin öncesinde, Floyd'un tabutunun bulunduğu cenaze arabası tören binasına yaklaşırken, Minneapolis Polis Şefi Medaria Arradondo ve Komiser Yardımcısı Dave O'conner dizüstü çökerek, saygı duruşunda bulundu.

Amerikan polisi Floyd'un cenazesinde diz çöktü İZLE

8 DAKİKA 46 SANİYE SAYGI DURUŞU

Törende uzun bir konuşma yapan sivil aktivist ve politikacı Alfred Sharpton, salondakileri ve ekran başındaki herkesi, polisin, siyahi Floyd'un boynuna dizi ile bastırarak onu nefessiz bıraktığı ve sonunda ölümüne neden olduğu ana kadar geçen süre için saygı duruşuna davet etti.

Salondaki kalabalık 8 dakika 46 saniye, ilahiler eşliğinde, siyahi Floyd için saygı duruşunda bulunurken, aile yakınları ve bazı davetliler duygulu anlar yaşadı.

Floyd'un ilk cenaze töreni Minnesota yapıldı

“KÖTÜLÜKLE İŞ BİRLİĞİ YAPMA”

Merasime katılanlar arasında sivil haklar savunucusu ve papaz Jesse Jackson, Minnesota Senatörleri Amy Klobuchar ve Tina Smith ile Vali Tim Walz ve Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey gibi isimler yer alırken; Floyd'un avukatı Benjamin Crump, müvekkilinin haklarını sonuna kadar savunacağını belirten duygusal bir konuşma yaptı.

Crump, ''Kötülükle iş birliği yapma. Kötülüğe karşı protesto yap. O videoda tanık olduğun insanlık dışı işkenceyi protesto et. Çünkü George Floyd o davranıştan daha iyisini hak ediyordu.'' şeklinde konuştu.

George Floyd cenaze töreni FOTO-GALERİ

ŞİMDİDEN 53 BİN DOLAR BAĞIŞ YAPILDI

Siyahi Amerikalı Floyd için cenaze töreninin yapıldığı North Central Üniversitesi'nin başkanı Scott Hagan, üniversitedeki siyahi gençlerin eğitimine katkı sağlamak üzere, George Floyd adına bir burs programı açtıklarını ve şimdiden 53 bin dolarlık bağış toplandığını belirtti.

Hagan, ''Buradan bütün üniversitelere seslenmek istiyorum. Siz de her biriniz, kendi George Floyd burs programınızı başlatın.'' şeklinde çağrıda bulundu.

Floyd'un ilk cenaze töreni Minnesota yapıldı

İKİNCİ TÖREN HOUSTON’DA YAPILACAK

Floyd için bugün düzenlenen ilk törenin dışında, 6 Haziran Cumartesi günü North Carolina eyaletinde ikinci bir tören yapılacağı, 9 Haziran Salı günü ise Houston kentinde yapılacak cenaze töreninin ardından toprağa verileceği bildirildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)