Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 35'den fazla ülkenin yer aldığı Hürmüz Boğazı toplantısına katıldı. Toplantıda enerji taşımacılığının yeniden başlatılması konusu ele alındı.
Müzakere ile başlayıp savaşla devam etti.
ABD ile İsrail'in, İran karşısında başlattığı savaş bütün dünyayı etkiledi.
İran misilleme olarak Hürmüz Boğazı'nı kapatırken bu hamle dünyada yeni bir krizi beraberinde getirdi.
Karar ile beraber petrol fiyatlarında ciddi bir artış yaşanırken sevkiyatın durması birçok hammaddeye ulaşımı engelledi.
TÜRKİYE DİPLOMASİ ROLÜNE SOYUNDU
Öte yandan Türkiye, savaşın başından bu yana bölgede barış ve istikrarı sağlamak adına yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.
Bu kapsamda özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, önemli görüşmeler gerçekleştiriyor.

HÜRMÜZ BOĞAZI TOPLANTISINA KATILDI
Hakan Fidan son olarak, 35'den fazla ülkenin yer aldığı Hürmüz Boğazı toplantısına çevrimiçi olarak katıldı.
Toplantıda enerji taşımacılığının yeniden başlatılması konusu ele alındı.

GEÇİŞLER ÜCRETLİ HALE GETİRİLDİ
Öte yandan, İran Meclisi'nde bu hafta Hürmüz Boğazı'ndan geçişlerde ücret uygulamasını öngören yasa tasarısının Ulusal Güvenlik Komisyonu'ndan geçtiği bildirildi.
Fars Haber Ajansı'na göre, İran Meclisi Ulusal Güvenlik Komisyonu üyesi Mücteba Zarii konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tasarının içeriğinde, "mali düzenlemeler ve ülkenin ulusal para birimi riyal bazlı geçiş ücretinin uygulanması, ABD ve İsrail'e geçiş yasağı, İran'a karşı tek taraflı yaptırımlara katılan ülkelere yasak getirilmesi, İran'ın egemenlik rolünün ve silahlı kuvvetlerinin yetkisinin uygulanması, boğaz ve deniz taşımacılığı güvenliği, çevresel konular ve Umman ile hukuki işbirliği" konularının yer aldığını belirtti.

ÜRETİM MALİYETLERİ TAVAN YAPTI
Gaz fiyatlarındaki keskin artış, gübre açısından kritik önemde çünkü doğal gaz, üre ve amonyak gibi azot bazlı gübrelerin üretiminde temel girdilerden biri olarak öne çıkıyor.
Gaz fiyatları yükseldikçe üretim maliyetleri artıyor ve bu da gübre fiyatlarını yukarı çekiyor.
Tarımsal üretim ve ticaret için hayati öneme sahip gübreye erişim özellikle Körfez ülkelerine bağımlılığı yüksek olan Sudan, Tanzanya, Somali, Pakistan ve Tayland gibi gelişmekte olan ülkeler için yeni riskler oluşturuyor.