İnsan Hakları Eylem Planı nedir, neler içeriyor? İnsan Hakları Eylem Planı'nın detayları neler?
ensonhaber.com

Adalet Bakanlığı tarafından İnsan Hakları Eylem Planı’na ilişkin ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Aktarılan bilgilere göre, kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda bazı durumlar dışında mülakat kaldırılacak. Atamalar sadece merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacak. Stajyer avukat sigortalı işte çalışabilecek.

Mülakatın kaldırılmasıyla torpil tartışmalarının da önüne geçilmesi planlanıyor.

Peki, İnsan Hakları Eylem Planı nedir? İnsan Hakları Eylem Planı neler içeriyor?

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI NEDİR?

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan İnsan Hakları Eylem Planı ile kamuda önemli değişikliklere gidilecek.

Aktarılan bilgilere göre, kamu görevine ilk defa yapılacak atamalarda görevin niteliğinin gerektirdiği haller dışında mülakat kaldırılacak, atamalar sadece merkezi sınav sonuçlarına göre yapılacak. Bunun sonucunda, kamuya alımlarda mülakat çok zaman aldığı için bu konuda yaşanan aksaklıklar nedeniyle ortaya çıkan sorunlar giderilmiş olacak.

AYNI KONUDA FARKLI KARARLARA SON

Mahkemelerden aynı konuda çıkan farklı kararlar tartışma konusu haline geldi. Bu durumun vatandaşın adalete olan güven duygusunu zedelemesi nedeniyle Adalet Bakanlığı, bu konuda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor.

Bu amaç doğrultusunda yüksek mahkemelerin ilgili dairelerinin de katılımıyla düzenli toplantılar yapılması planlanıyor. Bu toplantılarda mahkemelerden aynı konular hakkında farklı kararların çıkmaması için yapılacak değerlendirmelere göre hareket edilecek.

Bunun yanı sıra, tedbirsiz ve dikkatsiz davranışlar nedeniyle insan hayatının zarar görmemesi için kamu kurum ve kuruluşları, gerek düzenleyici ve denetleyici gerekse de icra eden merci olarak her türlü tedbiri titiz bir şekilde alacak olup uygulamasını takip edecek.

İnsan Hakları Eylem Planı nedir, neler içeriyor? İnsan Hakları Eylem Planı'nın detayları neler?

STAJYER AVUKATA SİGORTALI İŞ

Kamu avukatlarının çalışma esaslarına ve özlük haklarına ilişkin iyileştirmeler de planın hedefleri arasında yer alıyor. Önceden hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra sigortalı işte çalışamayan stajyer avukatlar, eylem planı sayesinde bir mesleği icra ederken aynı zamanda avukatlık stajı yapabilecek.

HAVALİMANLARINDA 7 GÜN 24 SAAT ADLİYE

Adalet hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amacıyla İstanbul Havalimanı’nda başlatılan 7 gün 24 saat adliye uygulamasının hava ve yolcu trafiğinin yoğun olduğu diğer havalimanlarında da yaygınlaştırılması da planın hedefleri arasında yer alıyor.

İstanbul’un ardından Ankara ve Antalya gibi yolcu trafiğinin yoğun olduğu havalimanlarında da uygulamanın başlaması bekleniyor.

İnsan Hakları Eylem Planı nedir, neler içeriyor? İnsan Hakları Eylem Planı'nın detayları neler?

HASSASİYET ARTIRILACAK

Toplumun insan haklarına hassasiyetini sağlamak amacıyla din görevlilerine de temel insan hakları eğitimi verilmesi planlanıyor. Mülki idare amirleri ile üst kademe kamu yöneticilerinin insan hakları hassasiyetini artırmaya yönelik faaliyetler yapılacak.

Vizyonu, ‘Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye’ olarak belirlenen Eylem Planımız, 11 temel ilkeyle başlıyor” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İnsan Hakları Eylem Planı’nın 11 ilkesini sıraladı:

“1- İnsan, doğuştan sahip olduğu vazgeçilmez haklarıyla yaşar; devletin görevi de bu hakları korumak ve geliştirmektir.

2- İnsan onuru, bütün hakların özü olarak hukukun etkin koruması altındadır.

3- Dil, din, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebepler temelinde hiçbir ayrımcılık söz konusu olmaksızın, herkes hukuk önünde eşittir.

4- Kamu hizmetinin herkese eşit, tarafsız ve dürüst biçimde sunulması, bütün idari faaliyetlerin temel özelliğidir.

5- Mevzuat, tereddüt doğurmayacak şekilde açık, net, anlaşılır ve öngörülebilir kurallar içerir; kamu otoriteleri de bu kuralları hukuk güvenliği ilkesinden ödün vermeden hayata geçirir.

6- Sözleşme özgürlüğüne, hukuki güvenlik ilkesi ve kazanılmış hakların korunması prensibine aykırı olarak hiçbir şekilde müdahale edilemez.

7- Devlet, girişim ve çalışma hürriyetini, rekabete dayalı serbest piyasa kuralları ile sosyal devlet ilkesi çerçevesinde korur ve geliştirir.

8- Adli ve idari işleyiş, masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve ceza sorumluluğunun şahsiliği ilkelerini koruyan, gözeten ve güçlendiren bir yaklaşımı merkezine alır.

9- Hiç kimse, başkalarının kişilik haklarına saygı göstermek suretiyle yaptığı eleştirileri veya düşünce açıklamaları nedeniyle özgürlüğünden yoksun bırakılamaz.

10- Hukuk devleti, hak ve özgürlükler ile adaletin teminatı olarak her alanda tahkim edilir.

11- Haklarının ihlal edildiğini iddia eden herkes, etkili kanun yollarına zahmetsiz şekilde erişebilir; adalete erişim, hak ve özgürlüklere saygının esasıdır.