ensonhaber.com

Dünyanın gözü, İsrail-Filistin hattında.

7 Ekim'den bu yana tüm şiddetiyle devam eden savaşta, saldırıların boyutu giderek artıyor.

Sivillerin sıkça hedef alındığı savaşta ortaya insanlık dramına yol açan görüntüler çıkıyor.

Türkiye harekete geçti

Bunun üzerine Türkiye, tansiyonun düşmesi adına adımların atılmasın için önü oluyor.

Öte yandan Gazze'de elektrik, su ve tıbbi malzemelerin tükenmesiyle bölgeye yardımlar da ulaştırıyor.

Hakan Fidan zirveye katıldı

Son olarak Gazze krizinin görüşülmesi için Barış Zirvesi düzenlendi.

Gazze’de insani yardım tırlarının girişi için Refah Sınır Kapısını açan Mısır, krizin görüşüldüğü zirveye ev sahipliği yapıyor.

Mısır'daki zirveye Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katıldı.

Zirvede, Gazze’deki krize ilişkin son gelişmeler ve Filistin olayının geleceği ele alındı.

Fidan ve diğer temsilciler zirvede katılımcılara hitap etti.

"Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz"

Fidan, yaşanan katliama tepki göstererek şu ifadeleri kullandı:

Binlerce sivil ölüyor. Böyle bir cezalandırmanın açıklaması olamaz. Sivillere karşı suçlar inşa edilmektedir. Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edecektir. Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Düşmanlıklar sona ermeli ve koşulsuz insani yardım başlamalı.

"Topraklarımızda kalacağız"

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas zirvedeki konuşmasında, "Ayrılmayacağız, topraklarımızda kalacağız. İsrail hükümetine sesleniyoruz ablukayı kaldırın. Okul, hastane fark edilmeksizin siviller hedef alınıyor." diye ekledi.

"Uluslararası hukukun açık bir ihlalidir"

Zirve kapsamında konuşan Ürdün Kralı 2. Abdullah, "Gazze'nin aralıksız bombalanması acımasızdır. Bu, kuşatılmış ve çaresiz bir halkın toplu olarak cezalandırılmasıdır. Bu, uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve savaş suçudur." dedi.

"Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık"

Zirveye ev sahipliği yapan Sisi ise, bu sabah açılan Refah Sınır Kapısı'na değinerek, "Refah Sınır Kapısı'nı bir an için bile kapatmadık ama sınırın Filistin tarafındaki İsrail bombardımanı insani yardımların geçişini engelledi." ifadesini kullandı.

"Barışçıl sivillerin hedef alınmasını kınıyoruz"

Gazze'deki insanı vahşete atıf yapan ve Batı'yı ikiyüzlü davranmakla suçlayan Sisi, "Yüzyıllarca inşa ettiğimiz medeniyetin değerleri nerede? Çifte standart olmadan masum insanlar arasındaki eşitlik nerede? Mısır, barışçıl sivillerin hedef alınmasını ve öldürülmesini açık ve net bir şekilde kınıyor." diye devam eden Sisi, toplu cezalandırmanın yanlışlığına dikkati çekti.

"Gazze'de insani ateşkes uygulanmalı"

Sivillere artık saldırılmaması gerektiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri Guterres, "Ciddi derecede insani yardımın Gazze'ye iletilmesi gerekiyor. Bu olayların politik taraflarını da düşünmemiz gerekiyor. Okullara, hastanelere, milyonlarca insanın barındığı yerlere saldırılmaması gerekiyor. Amacımız nettir; Gazze'deki çatışmaların durması ve insani yardımların ulaştırılması. Şu anda yoğun bir şekilde ateşkes çağrısında bulunmamız gerekiyor. Önemli bir şekilde işbirliğine ihtiyacımız var. Bu kabusun bir an önce sona ermesi gerekiyor." dedi.

Zirveye geniş katılım

Kahire Barış Zirvesi, birçok ülkeden dışişleri bakanlarının yanı sıra Avrupalı devlet ve hükümet başkanını bir araya getirecek.

Zirvede Katar, Yunanistan, Filistin, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, İtalya, Güney Afrika ve Güney Kıbrıs liderleri de yer alıyor.

Ayrıca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Joseph Borrel, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ve Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da katılacak.