Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener: 17 Ağustos'tan sonraki en büyük deprem
DHA

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7.7 şiddetinde deprem yaşandı.

Gece saat 04.17 sıralarında yaşanan deprem toplamda 10 ilde etkili oldu.

Büyük yıkım ve göçüklerin olduğu afet bölgelerine, devletin tüm imkanları seferber edildi.

Zorlu hava şartlarında ekiplerin arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Kandilli Rasathanesi'nden açıklama

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de depremle ilgili açıklamalarda bulundu.

Haluk Özener, vatandaşları uyararak şu ifadeleri kullandı:

Türkiye saatiyle sabah 04.17'de merkez üssü hesaplamalarımıza göre Gaziantep Şehit Kamil ilçesi olan ve AFAD'ın açıkladığı Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi olan bir deprem yaşadık. Deprem Kahramanmaraş il sınırına yakın olduğu için bulunan lokasyonlardan il farklılığı var gözüküyor ama iki kurumun da bulduğu büyüklük ve lokasyon birbirine çok yakın. Deprem 7.4 büyüklüğünde. Farklı bir ölçüm biriminden hesapladığımızda ise 7.7 büyüklüğünde görüyoruz. Bu deprem Doğu Anadolu Fayı üzerinde oldu. 8-10 ilde ciddi anlamda hissedildi.

Yaklaşık 180 kilometrelik bir kırıktan bahsediyoruz. 17 Ağustos depreminden sonra bu coğrafyada yaşanan en büyük depremden bahsediyoruz. Toplantılarda hep Marmara Bölgesi'ne dikkat çekiliyor. Biz defalarca uyardık, sadece Marmara'ya bakmayın Doğu Anadolu ve Kuzey Doğu Anadolu fayı hattı üzerinde kırılmamış noktalar olduğunu söyledik. Bu da Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmamış bir segmentti. Şu ana kadar 48 artçı deprem meydana geldi. Bunların bir tanesi 6.6 büyüklüğünde, 7 tanesi de 5'in üzerinde oldu.

Artçı depremlerin uzun süre boyunca devam etmesi beklenebilir. 6 üzerinde artçı depremleri yaşayabiliriz. Özellikle uyarılara dikkat edilmesini istiyoruz. Hasarlı olan binalara girilmemesini istiyoruz. Hasar almış binaların artçı şoklarda yıkılması söz konusu olabilir.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)