Kandilli Rasathanesi Müdürü: İstanbul depreminin 7.0 - 7.2 olabileceğini biliyoruz

17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nin 23'nci yıl dönümüne girildi.

Gündeme yönelik açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Marmara depremine ilişkin bilgi verdi.

Toplantı Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem ve Tsunami İzleme-Değerlendirme Merkezi'nde düzenlendi.

"7.0-7.2 olabileceğini biliyoruz"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, "Marmara ile ilgili tehlike diyoruz. Marmara'da bir enerji birikiyor. Bunu hep söylüyoruz. Yıllar geçtikçe biriken enerji miktarı da artıyor dolayısıyla enerji birikiyor. Biz biriken enerji miktarını biliyoruz,  şu an bir deprem olursa bunun büyüklüğünün yaklaşık 7.0-7.2 olabileceğini biliyoruz ama ne zaman olacağını söyleyemiyoruz." dedi.

Kandilli Rasathanesi Müdürü: İstanbul depreminin 7.0-7.2 olabileceğini biliyoruz

"Marmarayı 262 adet sensör ile izliyoruz"

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener "Biz 1999 yılında, Kandilli Rasathanesi olarak tüm Türkiye'yi 30 tane istasyonla izliyorduk. Şu anda 258 kayıt istasyonuyla tüm Türkiye'yi izleme şansımız var. Türkiye'de toplam 475 sensörümüz var. Bu sensörlerin çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde sayıları da 262 adet. Civardaki ülkelerin de istasyonlarından da bilgi alıyoruz. İstatistiklere baktığımızda bu coğrafyada yılda 100 tane 4.0'dan büyük deprem oldu ortalama. Bu coğrafyada belli bir büyüklükte deprem olması sürpriz değil." ifadelerini kullandı.

"Marmara'da bir tsunami beklemiyoruz"

Prof. Dr. Haluk Özener, "Bu yıl deprem etkinliğine baktığımızda sadece Marmara'da 518 tane deprem oldu. Ülkemizin neredeyse tamamına yakınının depremle karşı karşıya olduğunu görebiliyorsunuz. Depremlerden sonra ikincil bir afet de tsunami. Marmara'da olacak tsunamiler, heyelanların yarattığı tsunamiler olacak. Marmara'da Uzak Doğu'da olan bir tsunami gibi bir tsunami beklenmiyor." diye konuştu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: 7.0 - 7.2 olabileceğini biliyoruz -3

"Bütün tarihi yapıları izliyoruz"

Özener, "Bütün tarihi yapıları izliyoruz. Ayasofya Camii, Süleymaniye Camii, Fatih Camii, asma köprüler izleniyor. Kandilli olarak üstümüze düşen görevleri yapmaya çalıştığımız söyleyebilirim. Uzun yıllardır enstitümüzün Ayasofya Camii'nde yürüttüğü bir çalışma var. O çalışma hala devam ediyor. Bununla ilgili bütün raporları Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ilettik. Ayasofya Camii'ye çevrildikten sonra da özel bir çalışma başlatıldı. Biz anlıyoruz ki orada daha detaylı bir çalışma başlayacak. Oradaki sensörlerin de artması ile ilgili olan çalışma da büyük olasılıkla gerçekleşecek." şeklinde konuştu.

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: 7.0 - 7.2 olabileceğini biliyoruz -2

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: 7.0 - 7.2 olabileceğini biliyoruz -4

Kandilli Rasathanesi Müdürü Özener: 7.0 - 7.2 olabileceğini biliyoruz -1