Kars'taki askeri tatbikatta hedefler, Cirit füzesiyle vuruldu
AA

Kars, Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı tatbikatına ev sahipliği yapıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) düzenlediği Kış Tatbikatı-2023, tüm hızıyla devam ediyor.

Taarruz görevi icra edildi

Almanya, Azerbaycan, Kazakistan ve İngiltere'nin de bulunduğu 17 ülkenin askeri personelinin katıldığı tatbikat kapsamında Türkiye ve Azerbaycan silahlı kuvvetlerine ait zırhlı birlikler, ilk olarak tankların manevra öncesi bakım ve kontrolünü yaptı.

Ardından iki ülkeden birer tank bölüğü ile bir mekanize piyade bölüğünün katılımıyla taarruz görevi icra edildi.

Cirit füzesiyle atışlar yapıldı

Arazide üstün hareket kabiliyetleri gösterilen tankların, namlu senkronizasyonu ile sisleme gibi diğer sistemleri kontrol edildi. Tanklar taarruz provası icra ederken manevra mermisi de kullanıldı.

Tatbikatta ayrıca obüs, tank ve Cirit füzesi atışları da yapıldı. Atış provasında askerler, lazer güdümlü Cirit füzesi ile hedefleri tam 12'den vurdu.

Zorlu arazi koşullarında tatbikat

Kara harekatlarının önemli unsurlarından birisi olan zırhlı birliklerin, zorlu arazi koşullarında derin vadileri nasıl geçtiği ise yatay kaydırmalı köprücük tankı ile gösterildi.

Hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye kadar düştüğü bölgede 1758 personelin katılımıyla devam eden tatbikatta, 43 değişik cinsteki 651 araç, 23 değişik cins ve çapta 865 silah kullanılıyor.

Cirit füzesinin özellikleri

Roketsan tarafından tasarlanan 2,75” Lazer Güdümlü Cirit füzesi, ucuz ve hassasiyeti düşük güdümsüz roketler ile yüksek maliyetli güdümlü Anti-Tank füzeleri arasındaki boşluğu doldurmak amacıyla tasarlandı.

Cirit, Roketsan tarafından geliştirilmiş olan standart Cirit Pod'undan ve Akıllı Pod'dan atılabiliyor. Akıllı Pod, sahip olduğu platform ile iki yönlü veri iletişimi ve envanter bilgisi sağlama özellikleri ile Cirit füzesinin etkinliğini artırıyor. Cirit, yükleme ve boşaltmayı kolaylaştıran tüp komplesi içerisinde bulunuyor.

Sınıfının en uzun menziline sahip

Füze, aerodinamik yapısı ve kompozit katı yakıtlı motoru sayesinde, klasik 2,75” füzelere göre, 8 kilometre ile sınıfının en uzun menziline sahip. Ayrıca Cirit füzesi, çok maksatlı (Zırh Delici, Anti-Personel ve Yangın Çıkarıcı) harp başlığı ile birlikte yüksek infilaklı harp başlığı opsiyonlarını da barındırıyor.

Sistem, çeşitli platformlara (Helikopter, insansız hava aracı, kara aracı, sabit platform, hafif saldırı uçağı, deniz platformu) entegre edilebiliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)