Lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi 2021?
ensonhaber.com

Milli Eğitim Bakanlığı, yüz yüze eğitime geçiş sürecinde lise öğrencilerinin birinci dönemde yapılamayan sınavlarının 1 Mart 2021 tarihinden itibaren 2 hafta olacak şekilde planlanacağını açıklamıştı. Böylece, öğrencilerin birinci dönem karne notları ikinci dönemde yapılacak olan yüz yüze sınavlarla alınacak.

İkinci dönemin 15 Şubat tarihinde başlamasıyla birlikte lise sınavlarının nasıl düzenleneceği merak konusu oldu. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından konuya ilişkin duyuru yayımlandı.

Koronavirüs salgını nedeniyle uzaktan eğitim gören öğrenciler, ‘Lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi?’ sorularına cevap arıyor.

Peki, lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi? İşte, lise sınavlarına dair ayrıntılar..

LİSE SINAVLARI İPTAL Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, koronavirüs önlemleri nedeniyle uzaktan eğitime geçilmesinin ardından yapılamayan lise sınavları ile ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığınca 1 Mart pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nda yapılacak değerlendirmeler neticesinde valilik il hıfzıssıhha kurullarınca "yerinde karar" uygulamasına bağlı olarak eğitim öğretim faaliyetlerine devam edileceği açıklanmıştı.

Gelen son dakika bilgisine göre, liselerde birinci dönem yapılamayan yüz yüze sınavlar için okullar 8 Mart'tan itibaren planlama yapacak.

Yerinde karar kapsamında okulların açılmayacağı yüksek risk içeren illerde bulunan liselerdeki yüz yüze sınavlar da ertelenecek.

Lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi 2021?

SORUMLULUK SINAVLARI NASIL PLANLANACAK?

Sorumluluk sınavları da 1-31 Mart döneminde tamamlanacak şekilde eğitim kurumu müdürlüklerince planlanacak.

İller arası hareketliliğin azaltılması amacıyla yüz yüze eğitim kapsamına alınmayan sınıflar düzeyindeki öğrenciler, istemeleri halinde, KKTC dahil bulundukları yerleşim yerlerinde öğrenim gördükleri okul ile aynı okul türündeki eğitim kurumlarında, aynı okul türü bulunmaması halinde aynı programı uygulayan resmi ve özel okullarda sınavlara girebilecekler. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları ile güzel sanatlar ve spor liselerinde ise öğrencinin bulunduğu yerleşim yerlerine yakın il ve ilçelerde bulunan kayıtlı olduğu okulla aynı okul/program türü/alan/dalı bulunması şartıyla sınavlara girebilecekler.

Bu kapsamda okulların gerekli hazırlık ve planlamaları yapabilmesi için öğrenci velileri, 26 Şubat Cuma gününe kadar sınava girilecek dersleri de belirterek bu konudaki taleplerini ikametlerinin bulunduğu ildeki ilgili okul müdürlüğüne bir dilekçeyle bildirecek, öğrencilerin öğrenim gördüğü okul müdürlüğünü de bu konuda bilgilendirecek.

Lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi 2021?

İKİNCİ DÖNEM SINAV PUANLARI

2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin puanlar, haftalık ders saati sayısına bakılmaksızın, öğrencinin; her dersten sınav puanı, performans çalışması puanı ve derse katılıma ilişkin performans puanı ile öğrenciye dersi ve konusu birinci dönem belirlenip verilen ve öğrencinin ikinci dönem ders öğretmenine teslim etmesi gereken proje ödevi puanıyla belirlenecek.

2020-2021 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ilişkin olarak yapılacak birinci sınavlar, 16 Nisan 2021 tarihine kadar tamamlanacak şekilde planlanacak ve eğitim kurumu müdürlüklerince sınavların yüz yüze uygulanması sağlanacak.

Kendisinde veya birlikte kaldığı aile bireylerinden herhangi birinde kronik hastalık bulunan öğrenciler, okul içinde uygun bir zamanda ve izole bir ortamda sınava alınacak.

Lise sınavları ne zaman, nasıl olacak? Lise sınavları iptal mi 2021?

"YÜZ YÜZE SINAVLARIN YAPILMASI İÇİN ORTAM MÜSAİT"

Selçuk, liselerde yapılacak olan yüz yüze sınavlarla ilgili gelen bir soru üzerine bu konuda kararın net olduğunu vurguladı. Selçuk, çocukların geleceğe dönük yapmaları gereken ödevlerin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Eylülün ortasında okul açıldı, 1 Kasım'a kadar konu ne kadar olur? Eylül, ekim... Bu kadar konudan karne notu vermek istiyoruz. Karne notunu verirken aslında çocukları izliyoruz da... Lise öğrencilerinin yüzde 40'ı da sınava girdi, yüzde 60'ı kaldı. Onlarla ilgili yerinde karara bağlı olarak örneğin 'şu ilde çok yüksek risk olduğu için okullar açılmayacak' denildiğinde o ilde zaten sınav olmayacak, yani risk varsa sınav ertelenecek, sonraki haftalarda olacak. Bu yüzden biz okulların çok kontrollü olduğunu biliyoruz, okulların denetlendiğini biliyoruz.

Okulum Temiz Belgesi ile her okulun risk değerlendirmesinin yapıldığını ve bizim ciddi miktarda okulumuzda alınması gereken önlemler olduğunu gördük ve bunları da aldık. Bu sınavların yapılması için ortam müsait. Eğer sınav varsa, çocuklar hiç bırakmıyorlar, canlı ders sayısı artıyor ama hiç sınav yok derseniz bu sefer düşüyor. Lise birinci sınıftaki çocuk lise ikiye gidecek, lise birde eksiği olan çocuk lise ikiyi yapamayacak, bu zincirleme devam ediyor. Çocukların en az yarısı 'lütfen sınav olsun, biz çalıştık, hazırlandık, bizim çalışmamızın karşılığı olmalı' diye ısrarla bize bir tepkide bulunuyorlar."