Mehmet Muş: Fiyatlarda usulsüzlük tespit edilirse yaptırımları ağır olur
AA

Türkiye'de son dönemlerde ürün fiyatlarındaki tutarsız artışlardan vatandaşlar şikayetçi.

Denetim mekanizmalarını da harekete geçiren artışlara karşı Ticaret Bakanlığı mücadele başlattı.

ÖTV indirimi sonrası bayilerde yeterli araç bulunmamasına yönelik şikayetleri de değerlendiren Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Teftiş Kurulu’nun devrede olduğunu söyledi.

"YAPTIRIMLAR AĞIR OLUR"

Bakan Muş, "Vatandaş ÖTV indiriminden sonra araba bulamadığından şikayet ediyor. Teftiş Kurulu devrede, usulsüzlük tespit edersek yaptırımları çok ağır olur." açıklamasında bulundu.

"KİMSENİN GÖZÜNÜN YAŞINA BAKMAYIZ"

Bayilerin araç stoklamasına ilişkin açıklamalarını sürdüren Muş, "Peşinen kimseyi suçlu gösteremeyiz ancak çeşitli iddialar dolaşıyor. Eğer araçlar stokta tutuluyorsa, anlaşıp galericilere veriliyorsa ve vatandaş bunlardan dolayı araç bulamıyorsa, tespiti halinde bunların çok ağır yaptırımları olacak. Kural dışılık varsa kimsenin gözünün yaşına bakmayız. Bu konuda çok netiz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Muş: Fiyatlarda usulsüzlük tespit edilirse yaptırımları ağır olur

"ORGANİZE FİYAT ARTIŞINI TETİKLEYEN NE VARSA GEREKEN YAPILIR"

Hal denetimlerinin de devam edeceğini söyleyen Bakan Muş, "Şu an çalışmalar devam ediyor. Kuralları aşanlar varsa gereken cezayı alırlar. Burası tanımlı ve kurallı bir alan. O açıdan eğer usulsüzlük varsa gereği yapılır. Organize fiyat artışını tetikleyen ne varsa gereken yapılır." dedi.

"VATANDAŞIN ŞİKAYETLERİNİ DİKKATE ALIYORUZ"

Rutin denetimleri de hatırlatan Muş, "Ticaret il müdürlüklerinin rutin denetimleri mevcut. Ben, rehberlik ve teftiş kurulu başkanlığını da harekete geçirdim. Denetimlerde rehberlik de yapıyoruz ve yanlış varsa düzeltmiş oluyoruz. Vatandaşın şikayetlerini dikkate alıyoruz ve iddiaları değerlendiriyoruz." diye konuştu.

Mehmet Muş: Fiyatlarda usulsüzlük tespit edilirse yaptırımları ağır olur

SIFIR ARAÇ FİYATLARINA DENETİM

ÖTV indirimi araç fiyatlarına yansımıyor iddialarına karşı Ticaret Bakanlığı harekete geçti.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, sıfır kilometre araç satışında ÖTV matrah değişikliği sonrası ortaya çıkan indirimi fiyatlara yansıtmadığı iddia edilen bayiler için müfettiş görevlendirildi.

Buna göre, 12 Ağustos 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında ÖTV matrahlarında yapılan değişiklikle sıfır kilometre araçların fiyatlarının düşürülmesinin amaçlandığı anımsatıldı.

ÖTV İNDİRİMİ FİYATLARA YANSIMIYOR İDDİASI

Söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin Bakanlığa 2 binden fazla şikayet dilekçesi ulaştığı belirtilen açıklamada, "Söz konusu şikayet başvurularında, bayiler tarafından ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan imtina edildiği ve ayrıca stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları gibi iddialar yer almıştır. Yine bu şikayet başvurularında, haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edilmiştir." bilgisine yer verildi.

CEZAİ MÜEYYİDE UYGULANACAK

Açıklamada, vatandaşlardan gelen bu şikayet dilekçelerinin çözüme kavuşturulması ve Cumhurbaşkanı Kararı ile sıfır kilometre araçların fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemeyi etkisiz hale getirmeye çalışan haksız ticari uygulamaların tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanması maksadıyla Bakan Muş'un talimatıyla Ticaret Bakanlığı müfettişlerinin görevlendirildiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Müfettişlerce, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere ivedi bir şekilde başlanmıştır. Müfettişler, bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelemektedir ve yürütülen bu denetimler halihazırda devam etmektedir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)