Mersin'de Çukurova Uluslararası Havalimanı'na ilk uçak indi
AA

Türkiye`nin 58`inci havalimanı açıldı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin`in ilçesinde yapımı tamamlanan Çukurova Uluslararası Havalimanı`nın açılışını yaptı.

SEFERLER BAŞLADI

Ağaç formunda tasarlanan hava kontrol kulesi, Çukurova'nın narenciyesinden esinlenilen turuncu rengi ve bölgenin simgesi pamuk motifleriyle süslü havalimanında seferler başladı.

İLK SEFER GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun dün katıldığı törenle açılan havalimanına ilk inişi, 11.43'te Türk Hava Yolları'nın (THY) İstanbul'dan havalanan "TK2462" sefer sayılı uçağı gerçekleştirdi.

THY'nin 15 Temmuz Demokrasi Zaferi'nin yaşatılması amacıyla "Gölbaşı" adını verdiği uçağın ardından, Pegasus Hava Yolları'nın Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünde filosuna kattığı "Cumhuriyet" isimli İzmir'den kalkan "PGT3010" sefer sayılı uçağı piste ulaştı.

SU PÜSKÜRTME SEROMONİSİ DÜZENLENDİ

Uçaklar, geleneksel su püskürtme seremonisiyle karşılandı.

Çukurova Uluslararası Havalimanı'ndan ilk kalkan sefer ise buradan aldığı yolcularla İstanbul'a dönmek için havalanan THY'nin "Gölbaşı" uçağı oldu.

8 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ

Çukurova Havalimanı, yaklaşık 244,5 milyon euro yatırım bedeliyle yap-işlet-devret modeliyle inşa edildi.

Havalimanının 25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin euro kira geliri sağlaması bekleniyor.

8 milyon yolcu kapasitesine sahip olan havalimanı, Adana ve başta olmak üzere Çukurova bölgesine hizmet edecek.

TİCARET HACMİNİ İKİ KATINA ÇIKARACAK

800 hektarlık alan üzerine kurulan ve 3 bin 500 metre uzunluğundaki CAT-II standartlarında piste sahip olan havalimanı, Türkiye`nin en önemli havacılık yatırımlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Havalimanı, bölgenin turizmine ve ticaretine önemli katkılar sağlayacak. Türkiye`nin kargoda ikinci büyük hubı ve Orta Doğu`ya açılan kapısı olması hedefleniyor. Kargo trafiğinin artmasıyla, ticaret hacminin iki katına çıkması bekleniyor.

110 BİN METREKARELİK KAPALI ALANA SAHİP

110 bin metrekare kapalı alana sahip terminal binası inşa edilen havalimanında, 40 uçak kapasiteli 217 bin metrekarelik apron, 62 bin metrekarelik kargo apronu ve 56 bin metrekarelik genel havacılık apronu bulunuyor.

Hava taşımacılığı ile özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatının sağlanması, tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı olacak.

Yerel işletmelerin küresel pazarlara entegrasyonu kolaylaşacak, ihracat potansiyelleri artacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)