Mevlüt Çavuşoğlu: 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik
AA & Ensonhaber

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayesinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen "Antalya Diplomasi Forumu (ADF)" bugün itibarıyla sona erdi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu forum kapanışında ise kameraların karşısına geçti.

Ukrayna'daki son durum hakkında bilgi veren Bakan Çavuşoğlu, bugüne kadar 14 bin 480 Türk vatandaşının tahliye olduğunu; 4 binden fazla kişinin sınırı kendi imkanlarıyla geçtiğini açıkladı.

Çavuşoğlu, Mariupol kentindeki Kanuni Sultan Süleyman Camisi'nde bazı Türk vatandaşlarının mahsur kaldığı, caminin ya da yakın çevresinin bombalandığı yönündeki iddialara da yanıt verdi.

"CAMİYE SIĞINAN VATANDAŞLARIMIZ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Bölgede mahsur kalan vatandaşların olduğunu belirten Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile insani koridor konusuyla ilgili görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu.

Mevlüt Çavuşoğlu: 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik ViDEO

"ALTYAPI ÇÖKTÜ, CEP TELEFONLARI ÇALIŞMIYOR"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"İnsani bir koridorun açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Çünkü burada sadece bizim vatandaşlarımız değil, farklı ülkelerin vatandaşları da var. Burada artık bir sokak çatışmasına döndüğü için savaş, sokakta çatışmalar devam ettiği için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. O yüzden bir insani ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor. Bu konuyu sürekli her iki tarafla da görüşüyoruz.

Maalesef ne tarafa doğru açılacağına dair koridorların anlaşabilmiş değiller. Burada başka bir problem daha var,; şehrin altyapısı tamamen gitmiş. Cep telefonları çalışmıyor, bazı uydu telefonları var. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bir görüşme gerçekleştirdik. Uydu telefonuyla bile görüşmek çok zor.

Mevlüt Çavuşoğlu: 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik

"CAMİDE HASAR YOK"

Evet, oradaki camide bizim vatandaşlarımız var. Biz onlarla aracı telefon hatları kesildikten sonra yine sahadaki kontaklarımızla, uluslararası kuruluşların telsiz, uydu telefonlarıyla da teması sağlıyoruz. Dün caminin bombalandığına dair bir haber çıktı, daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Çok uzak olmayan ama çok da yakın olmayan bir bombanın düştüğünü söyledi ya da füzenin.

Fakat camide şu anda herhangi bir hasar yok. Rusya özellikle burada bize kaç vatandaşımızın olduğunu da sormuştu. O bilgileri de biz Ruslarla paylaştık. Biz tabii ki bir taraftan Ukrayna'nın sınır ve toprak bütünlüğünü çok güçlü bir şekilde destekliyoruz ama diğer taraftan insani amaçlı her iki tarafla da çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz.

"LAVROV'DAN DESTEK İSTEDİK"

Lavrov'a hem teşekkür ettim, hem de o gün görüştüğümüz gibi Mariupol'da vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedim. Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz birkaç gündür oraya otobüslerimizi gönderiyoruz. Fakat şehir içinde çatışmalar devam ettiği için otobüsler giremiyor. Dün akşam üstü de baya çaba sarfetti arkadaşlarımız, biz de katıldık, mümkün olmadı. Bugün vatandaşlarımızı oradan tahliye etmek için gerekli çalışmalarımızı devam ettirdik. Dünden beri otobüslerimiz zaten orada bekliyor. Tabii burada sıkıntı cep telefonu kullanılamadığı ve çatışmalar devam ettiği için, biz orada beklesek bile vatandaşlarımızı nasıl getireceğiz.

Ama bugün bu konuda bir mesafe katetmeyi düşünüyoruz. Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra tek tük farklı şehirlerde kalmayı düşünenler de vardır herhalde. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum yüzde 90'dan fazlasını tahliye etmiş olacağız. Bazen bu rakamlar değişiyor, bazen dönmek istemeyenler sonra dönmek istediğini söylüyor. Ama bizim görevimiz de sağ salim vatandaşlarımızı ülkemize getirmek. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum ki; yüzde 99'dan fazlasını tahliye etmiş olacağız."

Mevlüt Çavuşoğlu: 14 bin 480 vatandaşımızı tahliye ettik