Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü
AA & Ensonhaber

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Gara bölgesinde şehit edilen 13 Türk vatandaşımıza yönelik taziye mesajı, Türkiye'nin gündemine oturdu.

ABD tarafından yapılan açıklamada, "Türk vatandaşlarının terör örgütü PKK'nın elinde öldüğü haberleri doğruysa, bu eylemi en güçlü şekilde kınıyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

ERDOĞAN'IN ABD TEPKİSİ ANINDA SONUÇ VERDİ

ABD'nin dün yaptığı açıklamaya bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan çok sert tepki geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin terör örgütüne yaptığı yardımları hatırlatarak, "Hani siz teröristlerin yanında durmuyordunuz? Hani siz PKK’nın yanında değildiniz? Hani siz YPG’nin yanında değildiniz? Bal gibi de yanındasınız ve arkasındasınız. Maalesef bunu başından itibaren hep gördük. Kuzey Irak’a bunlar binlerce tır tank getirdiler. Binlerce tır mühimmat getirdiler ve bunları teröristlere teslim ettiler. Bu teröristlerle de bizim güvenlik güçlerimiz savaştı." dedi.

Erdoğan'ın bu yanıtının ardından, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

ABD'DEN GERİ ADIM

Görüşmede ilk olarak Gara şehitleri ele alındı.

Çavuşoğlu, ABD tarafından son dönemde yapılan açıklamalardan duyulan rahatsızlığı dile getirdi.

İlk açıklamalarında terörle mücadeleye değinmeyerek adeta teröre destek olan ABD ise bu kez geri adım attı.

BLINKEN: SORUMLU PKK

Blinken, yaşanan hain saldırıyla ilgili başsağlığı dileklerinde bulundu ve bundan PKK'nın sorumlu olduğunu belirtti.

Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü

İKİLİ İLİŞKİLER VE BÖLGESEL MESELELER GÖRÜŞÜLDÜ

Görüşmede daha sonra ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla ele alındı. Bazı bölgesel meseleler ile FETÖ, PKK/PYD, terörizmle mücadele, S-400, Suriye, Doğu Akdeniz konularına da değinildi.

Ayrıca Çavuşoğlu'nun, Joe Biden yönetimiyle "açık ve samimi bir diyalog geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığı" açıklandı.