Mevlüt Çavuşoğlu, Adana'ya gelen Nikos Dendias'la görüştü

Yunanistan, depremlerle sarsılan Türkiye'ye destek veren ülkeler arasında yer alıyor.

Atina, bir taraftan depremzedelere yardım malzemeleri gönderirken, diğer taraftan Yunan arama kurtarma timleri enkaz altında yürütülen çalışmalara katılıyor.

Deprem bölgesine ziyaret

Yunan hükümeti ve kamuoyu, destek açıklamalarıyla Türkiye'nin yanında olduklarını dile getiriyor.

Bu kapsamda, Yunanistan Dışişleri Nikos Dendias, merkez üstü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından bölgeyi ziyaret etmek üzere Türkiye'ye geldi.

Çavuşoğlu sarılarak karşıladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dendias'ı Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda karşıladı. Çavuşoğlu ile Dendias sarıldı.

Ayaküstü bir süre sohbet eden ikili, daha sonra baş başa görüşmenin yapıldığı yere geçti.

Hatay'ı incelediler

Görüşmede, yardım çabalarının, yaraların sarılmasının ve arama kurtarma çalışmalarının değerlendirildiği belirtiliyor.

Bu arada Nikos Dendias, Bakan Çavuşoğlu ile birlikte Hatay'ı ziyaret etti. Dendias, felaket bölgesini ziyaret eden ikinci dışişleri bakanı oldu.

İkili, depremlerden etkilenen kentte helikopterle incelemelerde bulundu.

Dendias'ın Türkiye açıklaması

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias, Türkiye ziyaretine ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Bugün Türkiye'yi ziyaret ediyorum. Türk mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu eşliğinde son depremlerden büyük zarar gören bölgelerde faaliyet gösteren Yunan Yardım Misyonu üyeleriyle görüşeceğim.

Çavuşoğlu: Yunanistan'ın Türkiye ile dayanışmasını gösteriyor

Mevlüt Çavuşoğlu, "asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerden etkilenen Hatay'da, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile açıklamalarda bulundu.

Dendias'ın, deprem bölgelerini ziyaret etmesinin, Yunanistan'ın ve Yunan halkının Türkiye ile olan dayanışmasını gösterdiğini söyleyen Çavuşoğlu, deprem meydana geldikten sonra Türkiye'yi ilk arayan ve yardım teklifinde bulunan ülkelerden birinin de Yunanistan olduğunu vurguladı:

"Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler"

Hemen arama kurtarma ekiplerini gönderdiler, çok sayıda uçakla insani yardımlarını da Türkiye'ye getirdiler. Hatta bir uçakla Yunanistan'dan bir diğer dostumuz Christos Stylianides (Yunanistan Sivil Savunma Bakanı) bizzat Adana'ya gelerek, yardımları Türkiye'ye ulaştırdı.

"Tüm Yunan halkının ne kadar mutlu olduğunu gördük"

Yunanistan'ın gönderdiği arama kurtarma ekibini ziyaret ettiğini ve teşekkür ettiğini aktaran Çavuşoğlu, söz konusu ekiplerin, geldikleri andan itibaren 7 gün 24 saat esasıyla burada çaba sarf ettiğini dile getirdi ve ekledi:

Canlı olarak çıkarılan her kişiden sonra sadece burada Yunanistan ekibinin değil, tüm Yunan halkının da ne kadar mutlu olduğunu gördük, izledik. İyi komşuluk, böyle günlerde belli olur.

1999'da yaklaşık bir ay arayla hem Türkiye'de hem Yunanistan'da deprem yaşandığını hatırlatan Çavuşoğlu, önce Yunanistan'ın Türkiye'nin yardımına koştuğunu daha sonra da Türkiye'nin Yunanistan'a yardım ettiğini anımsattı.

"İlişkilerimizi geliştirmek için başka deprem beklemek zorunda değiliz"

Çavuşoğlu, 1999'da bu durumun Time dergisi tarafından haberleştirildiğini dile getirerek şöyle konuştu:

Ben o zaman siyasetçi değildim, bir okuyucu mektubu gönderdim Time dergisine ve daha sonra yayımladılar bu mektubumu. Kısaca şunu söylemiştim, 'Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz'.

"Zor günlerde verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum"

O zaman bunu sade bir Türk vatandaşı olarak söylediğini, bugün de Türkiye'nin Dışişleri Bakanı olarak aynı düşüncede olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

Umarım görüş ayrılıklarımızı da diyalog yoluyla samimi bir şekilde ele alıp çözmek için çaba sarf ederiz. Ben, dostum Nikos Dendias'a ve onun şahsında Yunanistan hükümetine ve tüm Yunan halkına, bize bu zor günlerde verdikleri destek için şükranlarımı sunuyorum.

Dendias: Elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem Avrupa Birliği (AB) düzeyinde zor günlerin aşılması için ellerinden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceklerini anlattı.

Çavuşoğlu ile ortak basın açıklamasında bulunan Dendias, depremlerde hayatını kaybeden binlerce kişi için Yunanistan hükümeti ve halkı adına başsağlığı diledi.

Dendias, Çavuşoğlu'nun Yunan kurtarma ekibinin faaliyetleri ve kendi heyetinin bölgeyi ziyareti dolayısıyla memnuniyetini dile getirmesinden ötürü teşekkür etti.

"205 kişinin, tüm bu ekipler tarafından kurtarıldığını öğrendik"

Yunan Bakan, bölgede arama kurtarma faaliyeti yürüten Yunan ve Avrupa ülkelerinden gelen ekiplerin kurtardığı hayatlardan son derece memnun olduklarını vurguladı:

Çavuşoğlu ile biraz önce Avusturya, Hollanda ve İzlanda kurtarma ekibinin çadırını ziyaret etme fırsatı bulduk. Burada aldığımız bilgilere göre toplamda 205 kişinin, Yunanistan'dan gelen ekip de dahil olmak üzere, tüm bu ekipler tarafından kurtarıldığını öğrendik.

"Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda..."

Yunan hükümetinin, Türk hükümetine ve halkına bu zor günleri aşması için verdiği desteğin burada bitmeyeceğine işaret eden Dendias, Miçotakis'ten aldığı talimata değindi:

Başbakan (Kiryakos) Miçotakis'ten aldığım talimat doğrultusunda şunu söylemek istiyorum ki; biz Yunanistan olarak hem ikili düzeyde hem AB düzeyinde zor günlerin aşılması için elimizden gelen bütün çabayı göstermeye devam edeceğiz.

"Çavuşoğlu'nun sözüne katılıyorum"

Dendias, Çavuşoğlu'nun "Zor günlerde birbirimize yardım etmemiz önemli ama ilişkilerimizi geliştirmek için başka bir deprem ve başka bir felaketi beklemek zorunda değiliz." sözüne kendisinin de katıldığını belirterek ilişkilerin düzelmesi için bir depremi daha beklemeye gerek olmadığı kanaatinde bulunduğunu kaydetti.

Misafirperverlik için teşekkür etti

Yunan vatandaşlarının, Türk halkına karşı karşıya kaldığı bu felakette destek vermelerinden dolayı son derece gururlu olduğunun altını çizen Dendias, Çavuşoğlu'na ve Türk hükümetine bu çok zor koşullarda ve zamanda kendilerine gösterdikleri yakın misafirperverlik için teşekkürlerini iletti.

Dendias, açıklamalarından önce Çavuşoğlu ile AFAD Koordinasyon Merkezi'ni ziyaret etti.