Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi
AA & Ensonhaber

Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasında 24 Şubat günü başlayan savaş üzerine taraflar arasında ateşkesin sağlanması için tüm imkanlarını seferber ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından birçok liderle peş peşe görüşmeler yapılırken, geçtiğimiz günlerde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun başkanlığında Antalya Diplomasi Forumu kapsamında Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları bir araya getirildi.

Bu kapsamda son olarak ise Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna'yı ziyaret etme kararı aldı.

Sabah saatlerinde yola çıkan Çavuşoğlu'nun ilk durağı Moskova oldu.

İLK GÖRÜŞME SERGEY LAVROV'LA

Çavuşoğlu, burada Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

İki isim, heyetler arası görüşme öncesinde basın toplantısı düzenleyerek Ukrayna ile ilgili açıklamalar yaptı.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi ViDEO

ÇAVUŞOĞLU: DÜRÜST BİR ARABULUCULUK SÜRDÜRDÜK

Konuşmasının başında daveti ve misafirperverliği için mevkidaşına teşekkür eden Mevlüt Çavuşoğlu, bu ziyareti birçok sınamalarla karşı karşıya kaldıkları bir dönemde yaptığını söyledi. Çavuşoğlu, sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diyalog ve diplomasinin daha da önemli olduğunu belirterek Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna üçlü dışişleri bakanları toplantısına katılması ve Antalya Diplomasi Forumu'na (ADF) destek vermesi dolayısıyla Lavrov'a teşekkür etti.

Bugünkü görüşmede Ukrayna krizinin barışçıl yollarla sonlandırılması konusunda sarf ettikleri çabalar dahil düşüncelerini gündeme getireceklerini kaydeden Çavuşoğlu, "Türkiye başından beri net bir tutum sergilemiştir. Dengeli, objektif, haktan ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak dürüst bir arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük." dedi.

"BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN ÇABALAYACAĞIZ"

Çavuşoğlu, bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni de her zaman olduğu gibi tam olarak uyguladıklarını açıkladıklarını belirterek (Türkiye'nin isteği üzerine) 4 Rus gemisinin boğazlardan geçmemesi yönünde Moskova yönetiminin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Bugüne kadar ikili ilişkilerinin yanında Suriye ve Libya gibi birçok zor dosyada Rusya ile çalıştıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, "Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masa etrafındayız." dedi. Çavuşoğlu, bu güvenden dolayı mevkidaşına teşekkür etti.

İkili ilişkilerin kapsamının çok geniş olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, 9. Yüksek Düzeyli İş Birliği Toplantısı'nın hazırlığı ve ikili ilişkilerin tüm boyutlarını bugün bir kez daha görüşme fırsatı buldukları için memnun olduklarını söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

LAVROV: GÖRÜŞMELER SEMBOLİK ANLAM TAŞIYOR

Sergey Lavrov da Çavuşoğlu ile 10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu'nda görüştüklerine dikkati çekerek "Bu kadar kısa sürede yine görüşüyor olmamız, ikili ilişkilerimiz ve koordinasyonumuz, uluslararası ilişkilerin hızlı şekilde ve olumsuz yönde geliştiği dönemde önemlidir." dedi.

Türkiye ile çeşitli seviyelerde sürekli temas halinde olduklarını belirten Lavrov, Rusya ve Türkiye arasında 16 Mart 1921'de dostluk ve kardeşlik anlaşmasının imzalandığını anımsattı. Lavrov, Ukrayna'daki durumun görüşmede kilit konu olduğunu ifade ederek bu durumun çözülmesi gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'NİN DENGELİ TUTUMU ÇOK ÖNEMLİ"

Türkiye'nin, Ukrayna konusundaki yaklaşımına değer verdiklerini vurgulayan Lavrov, "Ukrayna ilgili birtakım görüş ayrılıklarımız var. Ancak Türkiye'nin dengeli tutumu bizim için çok kıymetli. Büyük saygıyla yaklaşıyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda olabildiğince tutarlı bir tutum sergilemeye çalışıyoruz." diye konuştu. Montrö Sözleşmesi konusunda da Türkiye'nin sorumlu bir tutum sergilediğine dikkati çeken Lavrov, "Ankara'nın Montrö Sözleşmesi'nin yerine getirilmesine yönelik sorumlu yaklaşımına değer veriyoruz." dedi.

Lavrov, Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya, Afganistan'daki çözüm süreçlerini de bugün ele alacaklarını belirterek "Tabii ki ikili gündemimiz çok yoğun. Türkiye'de yapılacak olan 9. Üst Düzey İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşmek istiyoruz. Dolayısıyla bugünkü toplantımız çok yerinde oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

"ANKARA PRAGMATİK ÇİZGİ İZLİYOR"

İki bakan, görüşmelerin sona ermesiyle ilerleyen dakikalarda ikinci kez kameraların karşısına çıktı.

Lavrov'un açıklamaları şu şekilde:

"Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalabildik. Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve faşist ideolojiden temizlenmesi. Ankara pragmatik bir çizgi izliyor, yaklaşımı son derece dengeli. Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz."

"TANSİYONUN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

Türkiye olarak Ukrayna'da yaşanan savaş ve krizin başından bu yana net bir tutum takındıklarını kaydeden Çavuşoğlu, endişe ve eleştirileri dürüst ve samimi şekilde paylaştıklarını söyledi. Çavuşoğlu, "Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık ve bunun gerekliliğini her vesileyle vurguladık." diye konuştu.

Başından beri hem insani hem de kalıcı ateşkesin sağlanması için çaba sarf ettiklerini ve sarf etmeyi sürdürdüklerini kaydeden Çavuşoğlu, ancak 24 Şubat'tan bu yana yıkım ve insani dramın artarak devam ettiğini, binlerce sivilin hayatını kaybettiğini ve 3 milyona yakın insanın Ukrayna'yı terk ettiğini dile getirdi.

"AKAN KAN VE GÖZYAŞININ DURMASI LAZIM"

Çavuşoğlu, "Bu gidişata son verilmesi, akan kanın ve gözyaşının artık durması lazım. Hep vurguladığımız gibi, savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz." şeklinde konuştu.

Önce insani ateşkes ve ardından kalıcı ateşkesin sağlanması için düşüncelerini her iki tarafla da paylaştıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Amacımız bu yaşananlardan ders alıp bölgenin istikrarı ve barışı için hep birlikte tekrar çalışmaktır. Biz diplomasiyi önceleyen çabalarımızı bu süreçte artırarak devam edeceğiz. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna’nın bize olan güveni olmasaydı bu çabalarımızı yeterince yerine getiremezdik." ifadelerini kullandı.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

SORU-CEVAP

Açıklamalarını tamamlayan Lavrov ve Çavuşoğlu, basın toplantısına soru cevap şeklinde devam etti.

ZELENSKY-PUTİN GÖRÜŞMESİ NE ZAMAN?

Lavrov: "Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Böyle bir görüşmenin yapılması için engel görmüyoruz ancak bu görüşme için görüşme olmamalı. Ukrayna için görüşme için görüşme konseptinden kaçıyor, biraz göstermelik tarzda haberler vermek istemiyoruz. Minsk Anlaşmasını uygulayın dediğimizde bunu sabote ettiler."

Çavuşoğlu: "Burada müzakere edilen konular var, yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Liderler düzeyinde karar verilmesi gerektiğinde böyle bir toplantıya biz ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan toplantının yeri değil, Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakereleri başlamasıdır. Bizim savaş başlamadan önce de böyle yaklaşımlarımız vardı."

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

BAKANLAR TEKRAR GÖRÜŞECEK Mİ?

Lavrov: "Ukrayna tarafı herhangi bir girişimde bulunmadı daha sonra. Önemli olan gerçekten kama değer sağlamak. Sayın Putin ile Erdoğan arasında 9. Üst Düzey Stratejik Konseyinin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz."

Çavuşoğlu: "Birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duydum ama bir daha bu formatta bir toplantıya gerek kalmadan umarım iki lider bir araya gelir."

MARİUPOL İLE İLGİLİ NE KONUŞULDU?

Çavuşoğlu: "Mariupol’de ciddi sıkıntımız var. Ve çatışmalar devam ettiği için sivillerin buradan çıkması çok zor. Risk alarak çıkan bazı vatandaşlarımız da var veya yerel halk da var. Bu tabii çok riskli bir şey. Burada her iki tarafla da görüşüyoruz. Burada bir ateşkesin olması hatta biz ‘bazı gözlemciler de olabilir’ dedik çünkü her iki taraftan da çatışmalarla ilgili ya da koridorla ilgili farklı bilgiler geliyor. Ama bu insani bir durum ve bize göre Ukrayna’nın sınır ve toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülke olarak insanları bir ateşkesten sonra ne tarafa gitmek istiyorsa, hangi güzergahtan bu şehri terk etmek istiyorsa ona izin vermemiz gerekiyor. Umarım bu konuda kısa bir sürede netice alırız."

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

SONRAKİ ROTA UKRAYNA

Çavuşoğlu, buradaki temaslarının ardından Ukrayna'ya geçecek ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüşecek.

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi

Mevlüt Çavuşoğlu ve Sergey Lavrov bir araya geldi