Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Rusya - Ukrayna zirvesi değerlendirmesi
AA & Ensonhaber

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'daki Rusya-Türkiye-Ukrayna toplantısının ardından konuştu.

Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı bir dönemde insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini vurguladıklarını söyledi.

PUTİN-ZELENSKY GÖRÜŞMESİ GÜNDEMDE

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın görüşmesinin ardından, Putin ve Zelensky arasında görüşme gerçekleştirilmesinin gündeme geldiğini belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında şunları aktardı:

DİPLOMASİ VURGUSU

"Ukrayna'da akan kanın, gözyaşının ve yıkımın bir an evvel durdurulması için çaba sarf ediyoruz. Sorunların diplomasi yoluyla çözülmesi gerektiğini savunuyoruz.

"SAVAŞLARIN GALİBİ OLMAZ"

Bu tür savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Bu savaşın devam etmesi halinde ise kaybedenin en başta masum siviller olduğunu vurguluyoruz. Bundan bölge ülkeleri başta olmak üzere herkes zarar gördü ve zarar görür.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Rusya - Ukrayna zirvesi değerlendirmesi

"ÇABALARIMIZI YOĞUNLAŞTIRARAK DEVAM ETTİRDİK"

Bu anlayışla 24 Şubat'ta, yani Rusya'nın saldırısı başladıktan sonra da sorunların diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulması için çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettirdik.

ERDOĞAN'IN PUTİN VE ZELENSKY İLE GÖRÜŞMELERİ

Bu süreçte her iki tarafla gerçekten yoğun temaslarımız oldu. Sayın Cumhurbaşkanımız Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi.

Aynı şekilde ben de mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba ile çok defa görüşme gerçekleştirdim. Tarafların ülkemizde bir araya gelmeleri için bir davette bulunduk. Her iki tarafın da kabul etmesiyle bugün bu toplantıyı Antalya'da gerçekleştirdik.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Rusya - Ukrayna zirvesi değerlendirmesi

"İKİ TARAF TÜRKİYE'NİN TOPLANTIDA BULUNMASINI İSTEDİ"

Bu toplantının özellikle Antalya Diplomasi Forumu marjında gerçekleştirilmesi de anlamlıdır. İki taraf da Türkiye'nin toplantıda bulunmasını özellikle istedi. Biz bugün bu görüşmede Türkiye'nin ulusal pozisyonunu saklı tutmakla birlikte kolaylaştırıcı rol üstlendik.

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR"

Türkiye olarak özellikle insani boyutun önceliğine dikkat çektik. Her gün yıkım, gözyaşı, akan kan maalesef artıyor. Savaşın ortasında kalan sivillerin de bir an önce kurtarılması gerektiğinin altını bir kez daha bu toplantıda çizdik. Bunun için sürdürülebilir ateşkese ihtiyaç var. Sürdürülebilir ateşkesin tesis edilmesine kadar da insani ateşkesin sahada da işlemesi gerekiyor. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kere daha vurguladık. Çünkü sahada durumların farklı olduğunu vatandaşlarımızı tahliye ederken biz sadece uzaktan görmedik, yaşadık.

MARİUPOL'DA İNSANİ KORİDORUN AÇILMASI KONUSU

Bugünkü toplantıda Mariupol'da insani koridorun açılması gerektiğini vurguladık. Taraflar bu konuyu ilgili mercilerle, özellikle askerlerle görüşeceklerini söyledi. Burada bir eş güdümün yapılması gerekiyor. Şu anda Rusya bu bölgelere girmiş durumda. Ukrayna güçleri de var. Eş güdüm yapılmazsa tahliye edeceğimiz siviller can tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.

Mevlüt Çavuşoğlu'ndan, Rusya - Ukrayna zirvesi değerlendirmesi

"ZELENSKY HAZIR, PUTİN PRENSİP OLARAK KARŞI DEĞİL"

Bu toplantı çatışmaların başlamasından sonra dışişleri bakanları düzeyinde ilk buluşma özelliğini taşıyor. Öte yandan elbette bir görüşmede mucizeler beklenmemelidir. Ancak, siyasi seviyedeki bu toplantı önemli bir başlangıçtır.

Bu toplantının özellikle liderler düzeyinde gerçekleştirilmesi de gündeme geldi. Ukrayna tarafı Sayın Zelensky'nin böyle bir toplantıya hazır olduğunu, Sayın Lavrov da Sayın Putin'in prensip olarak buna karşı olmadığını söyledi. Sayın Cumhurbaşkanımızın da en son telefon görüşmesinde Putin'in de prensip olarak karşı olmadığını doğrudan Sayın Cumhurbaşkanımıza söylediğini de hatırlatmak isterim.

"ÖNEMLİ OLAN MÜZAKERELERİN BİR AN ÖNCE BAŞLAMASIYDI"

Belarus'ta da devam eden bir heyetlerarası süreç var. Bu sürecin başlamasını da biz Türkiye olarak teşvik ettik. Bu süreçte özellikle Ukrayna tarafı bu toplantıların Türkiye'de gerçekleştirilmesini istemişti. Rusya da Belarus'ta olmasını istiyordu. Toplantının yeri önemli değil. Önemli olan bu düzeyde de müzarekerelerin bir an önce başlamasıydı ve bizim teşvikimizin de etkili olduğunu Dmitro Kuleba telefonda bana söyledi.

Bu süreci biz desteklemeye devam edeceğiz. Amacımız, bölgesel barış ve istikrarın yeniden sağlanmasıdır. Bu esasen iki ülkenin ve tüm bölge haklarının menfaatini gözeten yegane seçenektir."