AA & Ensonhaber

Türkiye ile Mısır arasında uzun bir süredir soğuk rüzgarların estiği diplomatik ilişkiler, son birkaç yılda yeniden iyileşmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 yıl sonra Mısır'da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mısır'ın başkenti Kahire'de, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile İttihadiye Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.

İmzaların atılmasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı, açıklamalarda bulundu.

"Türkiye, Mısır'ın Kuzey Afrika'daki birinci ortağı"

Sisi'nin açıklamalarından önemli ayrıntılar şöyle:

Türkiye Mısır'ın Kuzey Afrika'daki birinci ortağıdır. Türkiye ilişkilerimiz her geçen gün artmaktadır. Yakın zaman içerisinde Türkiye ile 15 milyar dolarlık ticaret hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

"Filistin konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim"

Gazze’deki insani yardımları ciddi anlamda önemsiyoruz. Sayın Erdoğan ile konuştuğumuzda özellikle ateşkes yapılmasını ve bir an önce bir Filistin Devleti ilanını istiyoruz.

Mısır ve Türkiye el ele vererek Gazze konusunda da çok iyi sonuçlar elde edebilecek.

Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim.