MSB'den Suriye açıklaması: Yardım talep edilmesi halinde gerekli desteği sağlayacağız

Suriye'nin toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütüyle mücadelesinin desteklendiğini belirten Milli Savunma Bakanlığı, "Bu kapsamda Suriye’nin yardım talep etmesi halinde Türkiye gerekli desteği sağlayacaktır" dedi.

  • Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin yardım talep etmesi halinde Türkiye'nin gerekli desteği sağlayacağını açıkladı.
  • Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı ateşkes sağlanması için katkı sunmaya hazır olduğunu belirtti.
  • Ayrıca savunma sanayiinde yerli ve milli ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kabiliyetlerinin artırıldığı vurgulandı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi.

Gündeme ilişkin değerlendirmede bulunan MSB kaynakları, Suriye ordusunun terörle mücadele kapsamında operasyonlara ilişkin açıklamada bulundu.

"SURİYE HÜKÜMETİ, TERÖRLE MÜCADELE OPERASYONU BAŞLATMIŞTIR"

Bakanlık açıklamasında, Suriye ordusunun Halep'te başlattığı terörle mücadele operasyonuna ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Terör örgütünün sivil halkı ve güvenlik güçlerini hedef alarak 4 kişinin ölmesi ve 18 kişinin yaralanması üzerine Suriye hükümeti kamu düzeni ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak maksadıyla Halep'te terörle mücadele operasyonu başlatmıştır.

Bu operasyon tamamıyla Suriye Ordusu tarafından gerçekleştirilmektedir.

"SURİYE'NİN YARDIM TALEP ETMESİ HALİNDE TÜRKİYE GEREKLİ DESTEĞİ SAĞLAYACAKTIR"

Suriye'nin güvenliği bizim güvenliğimizdir. Türkiye, Suriye'de yaşanan gelişmeleri yakından takip etmektedir.

Ülkemiz, 'Tek Devlet, Tek Ordu' ilkesi doğrultusunda Suriye'nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde, terör örgütleriyle mücadelesini desteklemektedir.

Bu kapsamda Suriye'nin yardım talep etmesi halinde Türkiye gerekli desteği sağlayacaktır.

KARADENİZ'İN GÜVENLİĞİ

Açıklamada, Ukrayna'ya barış gücü askeri gönderilmesi ve Karadeniz'in güvenliğine ilişkin soru üzerine Türkiye'nin Rusya-Ukrayna savaşında kalıcı bir ateşkesin sağlanması amacıyla yürütülecek her türlü yapıcı girişime katkı sunmaya hazır olduğu, bu doğrultuda, Gönüllüler Koalisyonu’na aktif olarak katılım sağladığı belirtilerek şunlar kaydedildi:

"Türkiye'nin Ukrayna’ya Barış Gücü kapsamında asker göndermesi için öncelikle ateşkesin sağlanması ve müteakiben görev tanımı netleştirilmiş bir misyonun belirlenmesi ve hangi ülkenin ne ölçüde katkı sağlayacağının ortaya konulması gerekmektedir. Bunun yanında ülkemiz, sağlanacak bir ateşkes sonrası Karadeniz’de güvenlik ve istikrarın sürdürülmesi ile seyrüsefer emniyetinin sağlanmasına yönelik askeri planlamalara liderlik etmektedir.

Türkiye, bölgesel sahiplik ilkesi doğrultusunda Karadeniz’deki dengeyi sağlayan ve bölgenin güvenliği konusunda büyük önem arz eden Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni dikkatle, sorumlu, tarafsız ve tavizsiz bir biçimde uygulamıştır, uygulamaya da devam edecektir."

GEMİLERE YÖNELİK TACİZ İDDİALARINA MSB'DEN YANIT:

Bakanlık, Yunanistan basınında iddia edilen "gemilere yönelik taciz" iddialarına ilişkin şu açıklamayı yaptı:

Yunanistan, Ege Denizi’nde ülkemizin deniz yetki alanlarından kaynaklanan hak ve menfaatlerini yok sayarak tek taraflı faaliyetler yürütme girişiminde bulunmaktadır. Ancak söz konusu girişimler, uluslararası hukuk çerçevesinde ve ülkemizin girişimleri ile etkisiz kılınmaktadır.

Bu kapsamda, Yunanistan tarafından seyir duyuruları yayımlanan Panama bayraklı Ocean Link kablo döşeme gemisinin optik kablo döşemesine ilişkin faaliyetleri yakından takip edilmektedir. Yunan basınında iddia edildiği gibi Türkiye tarafından söz konusu gemiye yönelik taciz söz konusu değildir.

İSRAİL'İN SOMALİLAND'İ TANIMASI

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in Somaliland'ı tanımasına ilişkin sorular üzerine, İsrail'in Somaliland bölgesinin bağımsızlığını tanımasının, uluslararası hukukun açık ihlali olduğu vurgulandı.

Bu durumun Somali’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü hedef aldığı ve bölgedeki hassas dengeleri daha kırılgan hale getirdiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

Söz konusu adım bugüne kadar 70'in üzerinde, ülke ve uluslararası organizasyon tarafından kesin bir dille reddedilmiştir. Türkiye, kardeş Somali'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini kararlılıkla sürdürecektir.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Somali’nin istikrarı ve güvenliği çerçevesinde, Somali Ordusu'nun Havarij Terör Örgütü (El Şebap) ile mücadelesinin desteklenmesine, Somali Silahlı Kuvvetleri'nin teşkilat, eğitim-öğretim, askeri alt yapı ve lojistik sistemlerinin iyileştirilmesi ile eğitime destek ve yardım faaliyetlerine devam etmektedir.

TERÖRLE MÜCADELE

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kalıcı güvenliği tesis etmek amacıyla 1 Ocak’tan bugüne kadar gerçekleştirdiği görev ve faaliyetleri kapsamında; sınırlarda ve ötesinde arazi arama-tarama; mağara, sığınak, barınak ile mayın ve el yapımı patlayıcı tespit ve imha çalışmalarına devam edildi.

Suriye Harekat Alanlarında imha edilen tünel uzunluğu Menbic'de imha edilen 2 kilometre tünel ile birlikte, 743 (Tel Rıfat: 302 / Menbic 441) kilometreye ulaşıldı.

Böylece Tel Rıfat'ta tespit edilen tünellerin tamamı, Menbic'de ise yüzde 91'i imha edildi.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Bakanlık açıklamasında hudut güvenliği faaliyetlerinin kesintisiz devam ettiği belirtildi. Buna göre; hudut güvenliği faaliyetleri kapsamında yıl başından bugüne kadar hudutlardan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 1'i terör örgütü mensubu olmak üzere 108 şahıs yakalandı.

853 şahıs ise hududu geçemeden engellendi.

Van hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetinde, 51 kilogram (50 bin 930 gram) uyuşturucu madde ele geçirildi.

Bakanlık açıklamasında, bölgedeki gelişmelerle ilgili olarak şu ifadelere yer verildi:

"İsrail, Gazze'deki ateşkes ihlallerine yeni yılda da devam etmekte ve birçok yardım kuruluşunun lisansını çeşitli bahanelerle iptal ederek bölgeye yapılan insani yardımları kısıtlamaktadır. İsrail'in ateşkese eksiksiz riayet etmesi ve Gazze'ye insani yardımların kesintisiz şekilde ulaştırılmasına izin vermesi uluslararası toplumun ortak beklentisidir."

SAVUNMA SANAYİİ

Savunma sanayiinin her alanında yerli ve milli olarak geliştirilen stratejik ve teknolojik ürünlerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin imkan ve kabiliyetlerinin daha da artırıldığı belirtilen açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda; Seyyar Havan Tespit Radarı, MİLKED Elektronik Destek Sistemi (3A3) ile, Milli Piyade Tüfeği'nin (MPT-76), muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanarak envantere alındığı aktarıldı.

Ayrıca Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi tarafından, çeşitli adet ve çapta silah ve mühimmatın teslimatının tamamlandığı bilgisi paylaşıldı.