MSB'den 'Türk-Afgan Kardeşliği' paylaşımı
AA

ABD ordusu dahil, NATO'ya bağlı yabancı ülke askerleri Afganistan'dan ayrılırken, Türkiye'nin NATO konsepti kapsamında Kabil Havalimanı'nın korunmasını ve işletilmesini üstlenmesine yönelik görüşmeler sürüyor.

Buna rağmen, bölgede Afgan hükümeti dışındaki en büyük muhalif güç olan Taliban, bir yandan Türkiye'nin ülkedeki varlığına sıcak bakarken, Türk ordusunun NATO için görev almasına da karşı çıkıyor.

Bu gündemin gölgesinde, Türkiye ile Afganistan arasındaki kardeşliğin 100. yılı, çeşitlik etkinliklerle kutlanıyor, anılıyor.

MSB'DEN TÜRK-AFGAN KARDEŞLİĞİ PAYLAŞIMI

Milli Savunma Bakanlığı'nın "Tarihten Günümüze Türk-Afgan Kardeşliği" başlığıyla hazırladığı ve sosyal medya hesabından yayınlanan grafikte, iki ülke arasındaki yakın ilişkiler kronolojik olarak aktarıldı.

Grafikte, "Türk ve Afgan halkları tarih boyunca ortak tarih, dil, kültür ve inanca sahip iki kardeş millet olarak hep dayanışma içinde olmuştur." ifadesi kullanıldı.

Afganistan'ın ilk devlet hastanesinin Kral Habibullah Han döneminde Afganistan'a davet edilen Türk danışmanlar tarafından 1913'te kurulduğu belirtilen grafikte, tarihte yaşanan şu önemli dönüm noktalarına yer verildi:

1919

"Türkiye ve Afganistan eş zamanlı olarak istiklal mücadelesi vermiş ve bu süreç her iki ülkeyi birbirine daha da yakınlaştırmıştır. Çanakkale'de 'Mehmet Afganistan' adında şehitlik anıtı bulunmaktadır.

1919'da bağımsızlığını kazanan Afganistan, modernleşme için pek çok alanda Türkiye'yi örnek almış, askeri alanda, eğitim ve kültür alanında yine Türk uzmanlardan yararlanmıştır."

MSB'den 'Türk-Afgan Kardeşliği' paylaşımı

1921

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı devam ederken Afganistan Kralı Emanullah Han'dan gelen askeri eğitim yardımı talebini geri çevirmemiş, 2. Dünya Savaşı'na kadar doktor, subay ve öğretmenlerden oluşan destek verilmiştir.

Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Afganistan, Türk milletine siyasi, diplomatik ve ekonomik pek çok yardımda bulunmuştur. 1 Mart 1921'de iki ülke arasında dostluk ve ittifak anlaşması imzalanmış, Afganistan TBMM'yi tanıyan ikinci ülke olmuştur. Aynı zamanda Afganistan, Ankara'ya diplomatik temsilci gönderen ilk ülke olmuştur.

1 Mart 1921 tarihli anlaşma metninde, iki ülke arasındaki dostluğun ve kardeşliğin de göstergesi olarak 'Bu iki ülkenin kaderi ve saadeti birbirinindir. Eğer bir ülkeye düşman hamle ediyorsa bu diğer ülkenin de aleyhine bir hücumdur.' yer almıştır.

Türkiye, Medine kahramanı Fahrettin Türkkan Paşa'yı ilk Türk elçisi olarak Kabil'e atamıştır. 10 Temmuz 1921'de Afganistan'ın Ankara Büyükelçiliğinin açılışını yapan Atatürk, Afgan bayrağını direğe kendi elleriyle çekmiştir."

MSB'den 'Türk-Afgan Kardeşliği' paylaşımı

1928

"Afganistan Kralı Emanullah Han ve eşi Kraliçe Süreyya, 1928 yılında Türkiye'yi ziyaret etmiş ve bu ziyaret aynı zamanda yabancı bir devlet başkanının Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaret olarak tarihe geçmiştir."

Ayrıca, grafikte Kral Emanullah Han'ın 9 Kasım 1921'deki "Türklerin zaferini tebrik ediyoruz, Türklerle Afganlılar kardeştir." ifadeleri yer aldı.

MSB'den 'Türk-Afgan Kardeşliği' paylaşımı

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)